Assetallocatie: De long/short technologieportefeuille van Candriam

Ook hoogtevrees? Candriam heeft een kansrijke absolute return-portefeuille samengesteld, met de nadruk op technologie, die ook tegen een stootje kan. "In elke bedrijfstak zit tegenwoordig wel een Airbnb of Uber verborgen."

meer
Bio

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Recente columns
 1. Profiteren van een langer lagere rente
 2. En dat was de dollarstijging
 3. Assetallocatie: De long/short technologieportefeuille van Candriam
 4. Assetallocatie: De portefeuille die tegen een stootje kan
 5. Tien jaar na Lehman Brothers: hoe zeer is de (financiële) wereld veranderd?
Populaire columns

  In de vaste rubriek in IEXProfs Magazine U vraagt, wij beheren vragen wij twee vermogensbeheerders een portefeuille op te zetten naar aanleiding van een door ons bedacht thema. Deze keer de schokbestendige portefeuille. Candriam legt de nadruk op technologie.

  Nordea legde in hun absolute return-portefeuille de nadruk op long only obligatiebeleggen zonder restricties.


  Candriam: long/short digital equity

  In de (fictieve) absolute return-portefeuille van Candriam Investors Group staat de digitale revolutie centraal. “Door te investeren in de digitale kampioenen van morgen en tegelijkertijd bedrijven te shorten die leunen op legacy-technologie proberen we zo optimaal mogelijk van de digitale transformatie te profiteren.”

  De portefeuille van Candriam Investors Group, een dochteronderneming van New York Life, is samengesteld door César Zeitouni, hoofd Long Short Equity Management, en Alexandre Cornu, portfoliomanager.

  Zeitouni: “Digital equity verwijst naar bedrijven die aanzienlijk worden beïnvloed door geavanceerde digitale technologieen, zoals big data en kunstmatige intelligentie, die tot ingrijpende veranderingen in een organisatie leiden. Daardoor worden nieuwe markten gecreëerd en bestaande ontwricht. De rollen worden uiteindelijk opnieuw verdeeld.”

  Digitale technologieën beperken zich hierbij niet tot de technologiesector alleen, aldus Zeitouni. “Vele branches veranderen door de digitalisering; van bankieren en retail tot de industriële en de automotive sector. In elke bedrijfstak zit tegenwoordig wel een Airbnb of Uber verborgen. Het is onze belangrijkste taak om een trend te begrijpen en de snelheid en impact van nieuwe technologieën juist in te schatten.”

  “Wij beleggen in digitale transformatie winnaars, waar de inzet van innovatieve tools leidt tot grote tijd- en kostenbesparingen,” vervolgt Cornu. “We zoeken bedrijven die met de inzet van digitale technologieën ontwikkelings- en productieprocessen versnellen en op kapitaalinvesteringen en operationele kosten besparen.”

  “Wij concentreren ons toch vooral op de markten en bedrijven die we kennen”

  Revolutie of evolutie

  Cornu maakt onderscheid tussen evolutie en revolutie. “Revolutie betreft een volledig nieuwe industrie waarin spelers profiteren van hoge toetredingsbarrières die door de technologische ontwikkeling worden opgeworpen. Daarin hebben wij onze core long -posities.”

  Omdat Cornu geen namen mag noemen, raadplegen we de posities van het Candriam Absolute Return Long Short Digital Equity-fonds, waarop de fictieve portefeuille is gebaseerd. Op de website is terug te vinden dat het fonds bijvoorbeeld een belang van 3,49% had in Alphabet, dat via techbedrijf Waymo actief is op het gebied van autonoom rijden.

  Ook in portefeuille: het Nederlandse ASML (1,69% per 31/3), dat snellere halfgeleiders kan produceren. Bij evolutie neemt Cornu een grote Duitse elektronicafabrikant als voorbeeld. “Zij verkopen al jaren kapitaalgoederen. Maar door steeds meer software in hun apparatuur in te bedden, worden hun producten beter, sneller en gebruiksvriendelijker. Door de opgebouwde kennis en ontwikkeling wordt hun software inmiddels op een veel breder front ingezet, zoals in de aeronautiek en de auto-industrie."

  Software voor automotive sector

  "Dat zijn sectoren waar beleggers wellicht niet meteen aan denken bij het woord digitalisering, maar bij de fabricage van een nieuwe kist voor Airbus of Boeing wordt de software dus aangeleverd door dit soort bedrijven. Zo wordt sotware ook ingezet in de automotive sector bij de overgang van de verbrandingsmotor naar een elektrische aandrijflijn, voor driving assistance en autonoom rijden.”

  (Per eind maart had hun eigen fonds een belang van 0,92% in Siemens). Hun kernposities zorgen ervoor dat de portefeuille netto altijd long staat. Om echter te veel exposure aan een marktrichting te voorkomen, komt de totale netto-exposure nooit boven de 30% uit.

  Zeitouni: “Ons beleggingsmandaat stelt ons in staat om op lange termijn te investeren in digitale kampioenen, maar ook om bedrijven short te gaan die afhankelijk zijn van legacy -technologie en door de digitale transformatie worden verstoord.”

  "Deutsche Telekom is goed gepositioneerd om via dochterbedrijf T-Mobile USA volop van de consolidatieslag in de VS te profiteren"

  In de cloud

  Achterblijvers ziet hij duidelijk in de softwaresector. “We hebben een grote shortpositie in bedrijven met zogeheten legacy-producten. Dat zijn bedrijven die nog steeds werken met verouderde softwareproducten en die zich niet heb ben kunnen aanpassen aan cloudtechnologieën.”

  "Daarnaast implementeren we opportunistische pair trades. Dat maakt de strategie neutraler en zorgt voor een reductie in volatiliteit in de portefeuille.” Cornu haalt ter verduidelijking de telecomsector aan. “Dat is een zeer bedrijfsspecifieke markt, waar de verschillen onderling groot zijn. Zelfs binnen Europa, waar bedrijven in het noorden wezenlijk anders opereren dan in het zuiden.”

  Een bedrijf als Deutsche Telekom is bijvoorbeeld goed gepositioneerd om via dochterbedrijf T-Mobile USA volop van de consolidatieslag in de VS te profiteren, een voordeel dat Zuid-Europese telecombedrijven niet hebben. Bij die partijen zijn de consolidatiemogelijkheden ook kleiner, weet Cornu, gezien het aantal nieuwkomers dat de marktverhoudingen telkens verstoort.

  Thuiswedstrijd

  De portefeuille richt zich voornamelijk op Europa en Noord-Amerika. Cornu maakt bij de uitleg over geografische spreiding de analogie met een voetbalwedstrijd.

  “Wij zijn op ons best als we thuis spelen. Hoewel we andere markten, zoals in Azië, wel volgen, concentreren we ons toch vooral op de markten en bedrijven die we het best kennen. Bovendien staan we met onze puur fundamentele benade Long ring veel in persoonlijk contact met het management van de geselecteerde ondernemingen. Verder van huis is het veel lastiger om echt de vinger aan de pols te houden. Daarnaast kost onze aanpak door de long- én shortstrategie meer tijd en onderzoek dan bij een klassieke long only-benadering het geval is. Met bovendien de noodzaak van het continue monitoren van de bedrijven moet je je doelgebied simpelweg afbakenen.”

  Het valt op dat zowel de brutopositie, waarin longs én shorts zitten, als de netto-exposure in de VS laag is. Zeitouni: “Dat komt omdat de digitale leiders in de Verenidgde Staten, vooral in de software- en internetsector, te hoog gewaardeerd zijn. Onze gedisciplineerde aanpak schrijft voor weg te blijven van aandelen die boven onze richtprijs liggen.”

  "Tesla is overduidelijk een voorloper geweest, maar door het wegvallen van toetredingsdrempels verliest het bedrijf geleidelijk  zijn unieke positie" 

  Tesla geen voorloper meer

  Dat de VS niet altijd en overal vooroplopen, speelt eveneens mee, voegt Cornu toe. “Dat is wel zo als we naar de pure technologiebedrijven kijken; de Google’s en Apple’s van deze wereld bewijzen dat. Maar dat is niet het geval bij bijvoorbeeld industriele goederen, IT-services of de auto-industrie."

  "Neem Tesla: dat is overduidelijk een voorloper geweest in de elektrische en autonome autotechnologie. Maar door het wegvallen van toetredingsdrempels verliest het bedrijf geleidelijk aan zijn unieke positie. Europese bedrijven als BMW en Mercedes timmeren inmiddels flink aan de weg. Wij denken dat Tesla’s huidige marktaandeel van 13% in EV’s (electric vehicles, red.) de komende tien jaar zal dalen naar 2% door concurrentie. Dit bevestigt des te meer de noodzaak van het monitoren, om ervoor te zorgen dat alle posities in de portefeuille een aantrekkelijk rendementspotentieel blíjven bieden.”


  De portefeuille van Candriam

   

  Long

  Short

  Bruto

  Netto

  Cloud Computing

  Legacy Software 

  13%

  3%

  Internet

  Legacy Software 

  14%

  5%

  Telecom Noord-Europa

  Telecom Zuid-Europa 

  15%

  2%

  Music & video streaming 

  Education & Recruitment Services 

  8%

  2%

  Automotive Duitsland

  Legacy auto(-onderdelen)leveranciers 

  12%

  4%

  IT consultancy

  IT outsourcing 

  13%

  -3%

  Aeronautiek

  Kort-cyclische kapitaalgoederen

  10%

  2%

   

   

  85%

  15%

   

  Geografische allocatie Bruto Netto
  Noord-Amerika 12% 1%
  Frankrijk  26% 10%
  Duitsland 8% 5%
  Verenigd Koninkrijk 8%  2%
  Rest van Europa 31% -3%
    85% 15%

  Deel via: