O'Neill: BRICS Bank is in de maak De BRICS gaan samen een ontwikkelingsbank beginnen ter financiering van hun infrastructuur. Dat voorspelt Jim O'Neill. 19 maart 2013 16:30 • Door IEXProfs Redactie De BRIC-landen – Brazilië, Rusland, India en China – gaan een gezamenlijke ontwikkelingsbank stichten ter financiering van de dringend noodzakelijke modernisering en uitbreiding van hun infrastructuur. Vooral voor de BRIC's die aan elkaar grenzen, zoals Rusland, China en India, zouden zulke projecten belangrijke nieuwe economische impulsen kunnen brengen. Los daarvan gaat het nog altijd veel beter met de BRIC's dan de meer modieuze commentatoren beweren. Dat schrijft Jim O'Neill, uitvinder van de term BRIC en nog even de goeroe van Goldman Sachs, in zijn laatste Viewpoints. Sommige BRIC's – O'Neill spreekt zelf consequent van BRICS omdat hij Zuid-Afrika ook tot de groep rekent – kenden de laatste twee jaar een tegenvallende groei, waaruit veel deskundigen in de ontwikkelde landen de conclusie trekken dat de groep over zijn hoogtepunt heen zou zijn. De immer optimistische O'Neill wil daar niets van weten. Vooral Brazilië en India, en in mindere mate China, groeiden veel minder hard dan verwacht in 2011 en 2012. Maar de gemiddelde groei van 8,1% per jaar die de groep realiseerde tussen 2000 en 2010 was sowieso onhoudbaar, aldus O'Neill. Daar komt bij dat een groeivertraging in China onevenredig zwaar doorwerkt binnen de groep. Met 8,2 biljoen dollar eind vorig jaar is de Chinese economie op zichzelf al even groot als alle andere BRICS-landen bij elkaar. China: iedere dertien weken een Griekenland erbij Sinds 2010 is China met 2,3 biljoen dollar gegroeid, evenveel als de totale economie van India. Door deze groei kwam er in China in 2011 iedere dertien weken een heel Griekenland bij, en iedere vier maanden een compleet Zuid-Afrika, met zijn economische omvang van 400 miljard dollar veruit het kleinste land van de BRICS. Sinds 2011 groeide China met 8,5% per jaar, een vol procentpunt meer dan zelfs de zonnige O'Neill had voorspeld. Maar ook de andere BRIC's leveren indrukwekkende prestaties. Brazilië, India en Rusland staan alledrie nog steeds in de toptien van de grootste economieën op aarde. Alleen al in 2011 groeiden hun economieën gezamenlijk met 2,3 biljoen dollar, evenveel als heel Italië. Die groei kwam half om half uit de handel tussen de drie onderling en uit hun handel met China. Daarbij komt dat aspirant-BRIC's als Indonesië, de Filippijnen en Nigeria year to date harder groeiden dan de VS. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 30 apr Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.