Nieuws

Must read: maken banken woekerwinsten?

Plus: eigen huis onbereikbaar, Fed staat op scherp, herstel IPO-markt in 2024, olieprijs kan verder stijgen, en veel meer.

Beeld: iStock

Hoge rentewinsten banken leidt tot maatschappelijke kritiek 
De Nederlandse banken boeren goed met de huidige, hoge rentestand. ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank; allen presenteerden aanzienlijke hogere winsten ten opzichte van een jaar geleden. Winsten die voor gefronste wenkbrauwen zorgen bij het publiek, maar volgens de banken zijn deze broodnodig om bij te komen van de afgelopen magere jaren.

Fed mogelijk nog niet klaar met renteverhogingen
De jongste Fed-notulen zijn gepubliceerd en daaruit blijkt dat de meeste FOMC-leden vrezen voor het tempo van de geldontwaarding en dat meer renteverhogingen mogelijk nodig zullen zijn

Adder onder het AI-gras 
Hilde Veelaert, CIO Public Markets bij Cardano, hekelt de sterke weging van techbedrijven in duurzame portefeuilles. Dat komt het risicoprofiel niet ten goede en helpt de vergroening van de wereld ook niet vooruit. Of lost AI dat laatste probleem ook op

Eigen huis voor de gemiddelde Amerikaan onbereikbaar
Een eigen huis  bezitten wordt voor steeds meer Amerikanen onbereikbaar. Een combinatie van gestegen huizenprijzen en een hard opgelopen hypotheekrente heeft ertoe geleid dat er nu sprake is van de minst betaalbare woningmarkt ooit in de VS. 

Olieprijs verder omhoog
Zwitserse zakenbank UBS verwacht dat de olieprijs de komende periode verder zal oplopen en rekent op $95 voor een vat Brent olie en $91 voor de WTI aan het eind van 2023. 

IPO-markt herstelt in 2024
Dit jaar waren er maar weinig bedrijven die de sprong naar de beurs maakten, maar volgens de Amerikaanse zakenbank Citi zal het aantal IPO's in 2024 weer stevig oplopen

Rente VS loopt op

Fitch twijfelt over A+ rating China
Kredietbeoordelaar Fitch kijkt kritisch naar de A+ rating van China. Hoewel de overheidsschuld met 60% van het BNP op een acceptabel niveau ligt, vreest de rating agency dat de Chinese overheid mogelijk flink zal bijspringen bij het worstelende Chinese bedrijfsleven. 

Azië wil helderheid rond crypto 
Financiële Aziatische centra zoals Singapore en Hong Kong willen helderheid rond toezicht van crypto's zoals bitcoin en nemen daarbij zelf het voortouw. Tegelijkertijd klinkt er kritiek op de VS waar nog veel onduidelijkheid heerst over de status en het toezicht op cryptomunten.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie