Nieuws

Er is een nieuwe zeepbel in de maak

Als de term AI valt, raken beleggers tegenwoordig in extase. Ben Carlson denkt er het zijne van.

Het kan vriezen en het kan dooien. Vorig jaar was de Amerikaanse chipproducent Nvidia nog in ongenade gevallen bij beleggers. Ongeveer twee derde van de beurswaarde ging in rook op. 2023 was veel beter begonnen, maar de grote doorbraak kwam vorige week donderdag met beter dan verwachte kwartaalcijfers en meer dan 100x het woordje AI (artificial intelligence) dat viel tijdens de analistenbijeenkomst.

De beurswaarde schoot in een dag met 24% omhoog van 755 miljard dollar naar 939 miljard dollar. De sprong van 184 miljard dollar was groter dan de hele beurswaarde van bedrijven als Unilever, Nike, Comcast, Disney en Netflix.

Deze week werd ook nog de magische barrière van 1 biljoen dollar genomen. Ben Carlson, een vermogensbeheerder bij Ritholtz Wealth Management, is er vrij zeker van dat dit de eerste tekenen zijn van een nieuwe bubbel.

Disruptie

Hij is de laatste om te ontkennen dat AI een revolutionaire technologie is. Het probleem is alleen dat de menselijke natuur daar niet koel en rationeel mee om kan gaan. Bij disruptieve technologieën raken mensen al snel in een roes en gaat de ratio overboord. The sky is the limit.

In zijn blog A Wealth of Common Sense noemt Carlson een aantal voorbeelden uit het verleden, zoals:

  • De Zuidzee- en Mississippi-zeepbel, twee van de grootste bubbels ooit, die in 1720 tegelijk uit elkaar spatten. Het was een combinatie van overdreven verwachtingen van de Nieuwe Wereld (de VS) en overheden die schulden massaal omzetten in aandelen. De aandelenkoersen schoten omhoog, net zoals de overheidsschulden en geldhoeveelheid … tot het uiteindelijk misging.
  • Een beroemde luchtbel is ook “Railway-Mania” in het midden van de negentiende eeuw toen mensen helemaal door het dolle waren van de sensationele mogelijkheden van de trein.
  • The Roaring Twenties zorgden voor een zeepbel bij consumenten- en kapitaalgoederen. Velen zien het als een van de oorzaken voor de Tweede Wereldoorlog.
  • En dan is er natuurlijk nog de dotcom-bubbel veroorzaakt door de opkomst van het internet.

ChatGPT

Is AI de volgende bubbel? Een ding is zeker. Kunstmatige intelligentie bestaat al lang, maar sinds ChatGPT op de markt is gekomen, heeft plotseling iedereen het erover, en Nvidia zit met zijn grafische en hoogwaardige chips in het epicentrum van de ontwikkelingen.  

Carlson haalt een analist aan die het beschrijft als een oorlog waarvoor Nvidia als enige de geëigende wapens bezit:

“There’s a war going on out there in AI, and Nvidia today is the only arms dealer out there. So as a result we’re seeing this huge jump in revenues.”

35x de omzet

De omzet en winst van Nvidia stijgen als een speer. Het laatste kwartaal kwam de omzet uit op 7 miljard dollar en voor het volgende wordt een omzet van 11 miljard dollar verwacht. Maar rechtvaardigt dat een price-to-sales verhouding van meer dan 35x de omzet en een k/w van een paar honderd? 

De verwachting rond AI worden verder aangejaagd door coryfeeën als Bill Gates en Steve Cohen. Zelfs negatieve commentaren van mensen als Elon Musk – die AI gevaarlijk vinden – dragen bij aan de mythe. 

Carlson verwacht dat AI het voorbeeld van andere hypes volgt. “Als AI echt zo revolutionair is als Bill Gates en anderen zeggen, dan zie ik beleggers daar niet koel en kalm op reageren. Misschien dat het niet de hele markt betreft. Het kan best zijn dat er maar een paar aandelen zijn die echt profiteren zoals Nvidia. Maar als AI de hype waarmaakt, zou het me verbazen als we in het komend decennium geen nieuwe beurszeepbel krijgen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen