Nieuws

Must read: Als dividend niet langer veilig is

Plus: de recessie die maar niet komt, dollar blijft stabiel, optimistische beleggingsprofessionals, beste Japanfondsen, winst Erdogan schaadt Turkse economie, en meer.

Wachten op de recessie die niet komt
Terwijl de indicatoren overal rood knipperen, is er van een recessie in de VS en Europa nog geen sprake. Gaat die alsnog komen? Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen neemt het laatste macro-nieuws met u door.

U bent toch bang voor een recessie?
Koop dan kreditwaardige obligaties. "While high-quality bonds won’t diversify equities in every market environment (see: 2022), they have historically been reliable in periods of economic weakness." Goede analyse.

Nederlandse economie krimpt in eerste kwartaal 2023 met 0,7 procent
Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, daalde het volume van het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. In het vierde kwartaal steeg het bbp met 0,4 procent. De krimp in het eerste kwartaal is vooral toe te schrijven aan een daling van het handelssaldo en aan een grotere onttrekking aan de voorraden.

Bedrijfsobligaties: The Good, the Bad and the Ugly
De vooruitzichten voor bedrijfsobligaties zijn volgens Schroders in twee van de drie scenario's behoorlijk goed. Een negatief rendement valt alleen te verwachten in het geval van een recessie én stug hoge inflatie.

Beleggingsprofessionals zijn optimistisch

Dollar blijft stabiel

Kan de VS binnenkort zijn schulden niet meer betalen?
Democraten en Republikeinen lijken het vooralsnog niet met elkaar eens te worden over een verhoging van het wettelijke schuldenplafond in de VS. Als de impasse blijft bestaan, dan dreigt het land zijn schulden niet terug te kunnen betalen. Moet u zich zorgen maken over uw beleggingsportefeuille? Onderwijl loopt het Amerikaanse consumentenvertrouwen ook terug.

Als dividend niet langer veilig is
Een aantal grote beursgenoteerde bedrijven in Europa zal naar verwachting hun dividend sneller verhogen dan de vrije kasstroom die ze kunnen genereren stijgt. Dat kan voor de lange termijn gevaarlijk zijn. Welke aandelen lopen gevaar?

Beste Japanfondsen
Japanse aandelen behaalden over de eerste vier maanden van 2023 een rendement van bijna 10 procent in Japanse yen. Omdat de Japanse yen devalueerde, resteerde in euro’s echter maar een plus van slechts 3 procent. Dat betekende underperformance versus andere ontwikkelde markten. Goed geleide fondsen leverden meer op. Morningstar analyseert.

Vooral consument draagt Chinese economie

Technologie lost risico bankencrisis op
Jan Eeckhout voor Project Syndicate: "Following the latest banking crisis, monetary authorities should seriously consider how modern digital technologies could be used to avert such problems in the future. A central bank digital currency would both eliminate many barriers to financial transactions and end the risk of bank runs once and for all."
Onderwijl is de huidige bankencrisis in de VS nog niet voorbij. "I do believe that there are more dominos waiting to fall in the US banking business, with banks that have grown the most in the last few years at the most risk, but I also believe that unlike 2008, this crisis will be more likely to redistribute wealth across banks than it is to create costs for the rest of us."

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Met de gasprijs gaat het de goede kant op

Verkiezingswinst Erdogan zal Turkse economie ernstig schaden
Op naar de tweede ronde!

Amsterdam zou toch de Europese fintechhoofdstad worden?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie