Helaas, er is geen vertrouwen in ESG-fondsen De meeste beleggers willen dolgraag duurzaam beleggen, maar het ontbreekt ze aan vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ. 29 maart 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Mensen willen wel duurzaam en sociaal beleggen, maar ze hebben geen vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ. Uit de enquete blijkt dat bijna twee derde van de beleggers bang is voor "greenwashing". Dat is bijvoorbeeld als een beleggingsfonds beweert groen te zijn geworden, maar in werkelijkheid weinig heeft veranderd aan het portefeuillemanagement. SFDR De EU probeert het imago van ESG-fondsen al twee jaar te verbeteren met de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), maar tot nu toe zonder succes. Wat volgens veel respondenten ontbreekt, zijn universele ESG-criteria, die overal gelijk zijn, of er nou in de VS, EU of india wordt belegd. Volgens IQ-EQ hebben veel beleggers hun gedrag daarom aangepast van “tell me” naar “show me”. Ze willen met andere woorden echte bewijzen zien waaruit blijkt hoe serieus een fonds omgaat met het thema duurzaamheid. Een mooie brochure alleen is niet meer genoeg. Een ESG-titel ook niet. Geen woorden, maar daden. Dubbele opgave Voor fondsbeheerders maakt dat de situatie er niet eenvoudiger op. Eerst moeten ze door allerlei regulatieve hoepels springen om een ESG-keurmerk te krijgen, vervolgens moeten ze de klant ervan overtuigen dat dat keurmerk geen wassen neus is en dat hun product wel degelijk een bijdrage levert aan een betere wereld. De regulatieve ESG-hordes zijn volgens IQ-EQ het grootst in emerging markets en bij smallcaps, omdat het daar vaak ontbreekt aan de data die noodzakelijk zijn voor een ESG-oordeel. “Hoewel de SFDR-regulering een noodzakelijke stap is voor uitvoering van de Europese Green Deal, moet er bij de uitvoering worden gezorgd dat deze niet zo restrictief is dat goedwillende beleggers hun duurzaamheidsreis staken. Op die manier wordt kapitaalstroom naar de juiste investeringen afgeremd in plaats van gestimuleerd.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.