Helaas, er is geen vertrouwen in ESG-fondsen De meeste beleggers willen dolgraag duurzaam beleggen, maar het ontbreekt ze aan vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ. 29 maart 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Mensen willen wel duurzaam en sociaal beleggen, maar ze hebben geen vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ. Uit de enquete blijkt dat bijna twee derde van de beleggers bang is voor "greenwashing". Dat is bijvoorbeeld als een beleggingsfonds beweert groen te zijn geworden, maar in werkelijkheid weinig heeft veranderd aan het portefeuillemanagement. SFDR De EU probeert het imago van ESG-fondsen al twee jaar te verbeteren met de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), maar tot nu toe zonder succes. Wat volgens veel respondenten ontbreekt, zijn universele ESG-criteria, die overal gelijk zijn, of er nou in de VS, EU of india wordt belegd. Volgens IQ-EQ hebben veel beleggers hun gedrag daarom aangepast van “tell me” naar “show me”. Ze willen met andere woorden echte bewijzen zien waaruit blijkt hoe serieus een fonds omgaat met het thema duurzaamheid. Een mooie brochure alleen is niet meer genoeg. Een ESG-titel ook niet. Geen woorden, maar daden. Dubbele opgave Voor fondsbeheerders maakt dat de situatie er niet eenvoudiger op. Eerst moeten ze door allerlei regulatieve hoepels springen om een ESG-keurmerk te krijgen, vervolgens moeten ze de klant ervan overtuigen dat dat keurmerk geen wassen neus is en dat hun product wel degelijk een bijdrage levert aan een betere wereld. De regulatieve ESG-hordes zijn volgens IQ-EQ het grootst in emerging markets en bij smallcaps, omdat het daar vaak ontbreekt aan de data die noodzakelijk zijn voor een ESG-oordeel. “Hoewel de SFDR-regulering een noodzakelijke stap is voor uitvoering van de Europese Green Deal, moet er bij de uitvoering worden gezorgd dat deze niet zo restrictief is dat goedwillende beleggers hun duurzaamheidsreis staken. Op die manier wordt kapitaalstroom naar de juiste investeringen afgeremd in plaats van gestimuleerd.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.