Nieuws

Must read: Het is chaos in bankenland

Plus: cryptolente is in aantocht, goud gaat lekker, Fed de grote sloper, renteverlagingen in aantocht, nieuwe biljoenenbedrijven, en meer.

Cryptolente in aantocht
De lente is in aantocht, niet alleen op het noordelijk halfrond, maar ook in de cryptowereld. Zodra regulering meer vorm krijgt, ziet Robeco onbegrensde mogelijkheden voor de blockchain-technologie.

Bitcoin heeft even nergens last van
Sinds 1 januari staat de koers (in dollars) op bijna +70%!

Bankobligaties blijven (in eerste instantie) goed liggen
Het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) leidt (nog) niet tot veel schade voor obligatiebeleggers. Volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank Investment Office zijn de risico’s van achtergestelde obligaties van banken acceptabel.

Bankobligaties wel degelijk risicovol
Credit Suisse is gered doordat UBS de bank overneemt voor 3 miljard Zwitserse frank. Grote verrassing bij deze redding is dat 16 miljard frank aan additioneel Tier-1 kapitaal van Credit Suisse wordt afgewaardeerd tot nul. Het goede nieuws: UBS zou moeten kunnen profiteren van de overname, zegt Morningstar-analist Johann Scholtz.
Maar na bekendmaking van het nieuws verloren aandeelhouders in UBS in eerste instantie maar liefst 14%. CNBC heeft het verhaal.

Wat betreft de val van de Silicon Valley Bank
Het is inmiddels een week geleden dat de Silicon Valley Bank (SVB) omviel en langzaam maar zeker worden de gevolgen steeds duidelijker. Zo staat de Amerikaanse overheid garant voor alle banktegoeden en kunnen de topmannen van de SVB een rechtszaak aan hun broek verwachten.Tegelijkertijd werpen enkele Amerikaanse grootbanken een reddingsboei naar de First Republic Bank, die in de nasleep van het faillissement van zijn concurrent ook kopje onder dreigde te gaan. De Nederlandse pensioenfondsen lijden onderwijl ook verliezen. Hoeveel? Banken.nl bericht.
Ook voor startende techbedrijven is het failliet van SVB een hard gelag.

De SVB-analyse van Schroders

Hebben banken genoeg buffers?
Het antwoord op deze vraag geeft Corné van Zeijl in een kort filmpje.

Een paar clicks en weg is de bank
"Bank runs are currently silent, a click of a button. There is a new spend with withdrawing money or sending funds. There is no noise, no friction, just action. Money can move faster than ever and many depositors will not even know it is happening." Een linke ontwikkeling.

Nieuwe biljoenenbedrijven?
ChatGPT bezit een scherpe kwantitatieve analysevaardigheid. InvestorPlace vroeg welke bedrijven het potentieel hebben om toe te treden tot de Trillion Dollar Club. De chatbot ziet een aanzienlijk potentieel voor sectoren als tech en hernieuwbare energie. Namen?

Fed de grote sloper
Column Michael Batnick: "The Fed has been trying to break things. Mission accomplished. They broke tech and housing and startups. How much more damage do they want to do?"

De markt rekent nu op renteverlagingen

Doe als Buffett,
en stop met het checken van de portefeuille.

Wereldwijde handel koelt af
ABN AMRO analyseert.

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Goud gaat lekker

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie