Nieuws

Must read: Rijk worden met water

Plus: obesitas aanjager gezondheidssector, 30 jaar ETF's, 40 jaar AEX, het grootste risico volgens Buffett, recessie duidelijk niet ingeprijsd, en meer.

De gezondheidszorgsector gaat zwaarlijvige rendementen tegemoet?
De afgelopen jaren waren vaccins en medicijnen tegen covid de grote aanjager voor omzetgroei in de gezondheidszorgsector. De komende jaren zal deze groei waarschijnlijk gedreven worden door nieuwe medicijnen tegen obesitas en Alzheimer. Leidt dat tot bovengemiddelde rendementen voor deze sector? Siegfried Kok van OBAM analyseert.

Fondsmanagers hebben te weinig geloof in ESG
Beursexpert Joachim Klement weet zeker dat ESG-criteria leiden tot betere resultaten en minder risico. Veel particulieren en pensioenfondsen zien dat ook zo, maar bij fondsmanagers - vooral de Amerikaanse - is Klement minder zeker.

40 jaar AEX: megawinst, bloed, zweet en tranen
De effectenbeurs kent altijd winnaars en verliezers. Dat laat de ontwikkeling van de beursgraadmeter AEX goed zien. Die AEX bestaat 40 jaar. En dat waren vier decennia van hoge winsten en ook grote verliezen. Waar zelfs de overheid voor moest opdraaien. RTL Z bericht middels een korte reportage.

Beleggers zijn onzeker?
Column Michael Batnick: "The three weakest sectors year-to-date are the ones that are thought to be the most defensive; utilities, health care, and consumer staples. Not something you would expect to see if the market was concerned about what’s to come."

Een recessie is duidelijk niet ingeprijsd

De grote beleggingsrevolutie
ETF-grootmacht Vanguard staat uitgebreid stil bij 30 jaar ETF's.

Eén keer raden: welk risico vreest Buffett het meest?
In dit artikel staat het antwoord.

Jamie Dimon van JP Morgan is vooral bang voor een grote oorlog

De bijnaam is Dr. Doom

Wat is het plan van Kazuo Ueda?
Als ook in Japan de rentepolitiek wordt losgelaten, kan dat volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank Investment Office tot wereldwijd stijgende lange rentes leiden, en dus tot dalende obligatiekoersen. Alle ogen zijn gericht op de nieuwe gouverneur van de Japanse centrale bank: Kazuo Ueda.

Ook beleggen in water?
Morningstar geeft 5 fondskandidaten.

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Vooral Nederlandse institutionele beleggers zien nog weinig in crypto's
In Nederland blijven de allocaties naar digitale activa achter in vergelijking met andere landen, zo blijkt uit een rondvraag van State Street en Oxford Economics.

Financieel kwetsbare en ongezonde Nederlandse huishoudens toegenomen
De financiële situatie van Nederlandse huishoudens is het afgelopen jaar danig verslechterd. Waar in 2021 de Nederlandse huishoudens nog redelijk verdeeld waren over de vier gezondheidsniveaus, steken de financieel kwetsbare en de financieel ongezonde huishoudens er afgelopen jaar uit met beiden 30%. Tegelijkertijd zakte het aandeel gezonde huishoudens van 27 naar 21 procent, terwijl het aandeel financieel toereikende huishoudens daalde van 24 naar 19 procent.

Nee, de energiecrisis is niet voorbij

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie