Wachten op de laatste grote beursschok Na de renteschok en de groeischok in 2022 krijgen aandelenbeleggers volgens Sébastien Page, hoofd Global Multi-Asset van T. Rowe Price, in 2023 waarschijnlijk te maken met de derde en laatste schok, een liquiditeitsschok. Pas dan wordt de bodem bereikt. 20 december 2022 11:00 • Door Gastauteur IEXProfs "In 2022 verliep de bearmarkt in twee fasen. De eerste fase was een renteschok toen de Fed de rente in negen maanden tijd verhoogde van nul naar 4%. Die werd gevolgd door een groeischok toen beleggers het risico van een winstdaling verdisconteerden. In 2023 kunnen beleggers te maken krijgen met een derde fase van de bearmarkt: een liquiditeitsschok, waarbij de markten over de hele linie dalen omdat posities met vreemd vermogen worden afgebouwd. Hoewel pijnlijk, kunnen dergelijke schokken ook grote koopkansen creëren. Een liquiditeitsschok vormt in feite de capitulatie die de bodem van een dalende markt markeert. Dat zijn historisch gezien zeer sterke koopsignalen. Sébastien Page Beleggen zonder Fed-put Maar het succesvol timen van een marktbodem is notoir moeilijk. De geschiedenis suggereert dat beleggers niet pietje-precies op de bodem van de markt hoeven in te stappen om te profiteren van tijdelijk lage aandelenwaarderingen. Historisch gezien, waren de kansen om succesvol te beleggen rond een marktbodem aanzienlijk lager wanneer de inflatie hoog was en de rente steeg. Dat is één reden om in 2023 een selectieve contraire beleggingsaanpak te hanteren. De Fed ondersteunt beleggers niet langer door de marktvolatiliteit te beperken, een beleid dat bekend staat als de Fed-put. Zonder deze put wil je wat geduldiger zijn met instappen." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.