Nieuws

VS ontsnapt aan recessie

Candriam verwacht dat de VS in 2023 ontsnapt aan een recessie. Voor aandelen en obligaties wordt een positief rendement verwacht, maar reken niet op teveel. China is de grote dark horse.

Veel ogen zullen de laatste paar weken van 2022 gericht zijn op de Fed en de ECB. Met hoeveel verhogen ze de rente en belangrijker nog, wat is hun vooruitzicht voor 2023?

Candriam - wat staat voor Conviction and Responsibility In Asset Management -  houdt er zo zijn eigen mening op na. De Amerikaanse vermogensbeheerder is voor wat betreft de Verenigde Staten vrij positief. De twee hoofdeconomen Anton Brender en Florence Pisani denken dat de VS kan ontsnappen aan een harde landing. Een paar kwartalen met negatieve groei zijn best mogelijk in 2023, maar een diepe recessie verwachten zij zeker niet.

Inflatie over de top

De inflatie lijkt zijn hoogtepunt wereldwijd te hebben bereikt. Toch denken Brender en Pisani dat de Fed en ECB nog niet klaar zijn met hun rentecyclus. Zij verwachten dat de Federal Funds Rate volgend jaar verder op zal lopen tot minstens 5% (van nu 3,75-4%).

Brender: “De reden dat wij optimistisch zijn over de VS is dat de sterke stijging van de lonen - vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt - duidelijk is afgeremd zonder dat de werkloosheid is gestegen.” De Fed is er tot nu toe dus in geslaagd de looninflatie af te remmen zonder een recessie uit te lokken.

Europa

Europa is minder gelukkig. Tot nu toe is ook in de EU de economie veerkrachtiger gebleken dan velen hadden gevreesd en de krappe arbeidsmarkt biedt enige steun. Van de andere kant heeft de schok van de energieprijzen geleid tot een scherpe daling van het consumentenvertrouwen.

Binnen Europa zijn de verschillen groot. Pisani: "Het effect van de energieschok op de koopkracht is lang niet in alle Europese landen gelijk. Nederland is bijvoorbeeld relatief hard getroffen, hoewel de Nederlandse CPI-gegevens de stijging van de aardgasprijzen voor consumenten waarschijnlijk wel overschatten".

Volgens Brender zal de ECB de rente verder moeten optrekken in 2023 tot een piek van 3%. Het lastige voor de ECB is dat het zich meer dan de VS geconfronteerd ziet met een aanbodschok (energieschaarste). Toch moet de rente omhoog om tweede-ronde-effecten te voorkomen en te vermijden dat de inflatieverwachtingen stijgen.

Wild card China

Brender ziet vanwege de lage waarderingen China als de wild card van 2023. Als het een beetje meezit kunnen de beurzen van Shanghai, Hongkong en Shenzhen de sterren van 2023 worden. Met de nadruk op kunnen, want dan moet China wel stoppen met het heftige coronabeleid, de huizenbubbel mag niet te snel leeglopen en een periode van deflatie dient voorkomen te worden.

"Beurzen van Shanghai, Hongkong en Shenzhen zijn de potentiële sterren van 2023"

Meeste slecht nieuws ingeprijsd

Het goede nieuws voor de aandelen- en obligatiemarkten is dat het meeste slechte nieuws al is verwerkt in de koersen. Volgens CIO Vincent Hamelink is Candriam daarom sinds oktober ook actiever geworden aan de koopzijde.

“2022 was een uniek jaar. In de laatste 50 jaar is het alleen in 1994 een keer voorgekomen dat aandelen en obligaties paarsgewijs daalden. Ook dat was een jaar waarin de Fed hard op de monetaire rem stapte.”

De laatste paar maanden waren al een stuk beter voor beleggers. Hamelink verwacht dat die trend doorzet, maar op een laag niveau. Voorlopig staat de anti-inflatie houding van centrale banken hoge rendementen in de weg. Vooral de Fed wil de fout van de jaren ‘70 niet herhalen, toen te vroeg gestopt werd met het verhogen van de rente met als gevolg een nog hogere inflatie.

Sweet spot

Hamelink ziet Europese obligaties met een hoge credit rating als een van de sweet spots in de markt. Verder blijft zijn voorkeur bij defensieve aandelen met hoge kwaliteit.

Qua sectoren springen de defensie-industrie, gezondheidszorg en consumer staples (voeding en andere eerste levensbehoeften) eruit.

Voor risicoaandelen ziet het er ook niet zo slecht uit. Het gevaar van een verdere daling neemt in ieder geval af naarmate de inflatie daalt en de vooruitzichten voor economische groei verbeteren. “Technisch gesproken verwachten we dat de bodem van oktober dit jaar zal standhouden.”

Profiteren van de energietransitie

Bij een defensieve portefeuille horen volgens Hamelink ook hedges zoals goud en derivaten. Bovendien houdt Candriam een exposure naar grondstoffen, ondanks de verwachte economische vertraging.

Tenslotte zet Candriam voor de lange termijn in op de energietransitie. 2022 was qua rendement een slecht jaar voor duurzame energie. Toch kan de door Rusland veroorzaakte energiecrisis op de lange termijn bijna niet anders dan in het voordeel werken van groene energie.

Daar komen de gedaalde waarderingen bij. De k/w-verhouding is in 2022 met 10 punten gezakt tot rond de 20. Dat biedt een mooi instapmoment. Maar pas op, het is niet alles goud wat er blinkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie