Nieuws

Amundi AM: defensief erin, offensief eruit

Het Franse Amundi AM beoordeelt aandelen en obligaties als goedkoop, maar maant de komende maanden toch tot grote voorzichtigheid. De correctie is namelijk nog niet voorbij.

Er gloort hoop aan de horizon. Dat is de centrale boodschap van Amundi Asset Management voor 2023. De vermogensbeheerder heeft voor het rapport Some Light for Investors after the Storm de mening gevraagd van 50 van zijn beste fondsbeheerders en researchers.

De opinie was ongeveer fifty fifty: voor de een is het glas halfvol, voor de ander halfleeg. Het positieve is dat veel van het slechte nieuws in de koersen is verwerkt. Denk aan alle renteverhogingen, een recessie, de energiecrisis en handelsoorlogen. Dat zorgt voor aantrekkelijk geprijsde aandelen en obligaties.

Van de andere kant staat bedrijven nog veel economische ellende te wachten. De recessie moet nog komen, de bedrijfsresultaten zullen slechter worden. Dat maakt de toekomst onzeker en riskant voor beleggers.

"De recessie moet nog komen, de bedrijfsresultaten zullen slechter worden"

Zo is de verwachting dat de Amerikaanse winsten de eerste twee kwartalenvan 2023 met gemiddeld 10% tot 15% dalen. Maar welke bedrijven treft het? Die onzekerheid is groot.

Start defensief

Een van de belangrijkste adviezen is dan ook: start het jaar voorzichtig, maar sta klaar om in te stappen als zich gunstige gelegenheden voordoen.

De eerste maanden zal de correctiefase waarschijnlijk aanhouden. Dat geldt vooral voor aandelen. Binnen de aandelenportefeuille begint Amundi AM met een overwogen positie in de VS, en dan het liefst in bedrijven van het type hoge kwaliteit, stabiele winst en een lekker hoog dividend.

Later in 2023 verwacht Amundi meer te gaan beleggen in Europa, China en cyclische aandelen met deep value.

Goedkope obligaties

De algemene verwachting is dat het voor aandelen niet zo eenvoudig wordt het jaar in de plus te eindigen. Goud is bij velen een favoriet, maar de beste kansen in het begin van het jaar liggen in de obligatiemarkt waar de waarderingen zo zijn ingezakt dat obligaties naar alle maatstaven goedkoop zijn.

"De beste kansen in het begin van het jaar liggen in de obligatiemarkt"

Dat is opvallend want in december 2021 werden bijna alle obligaties nog duur gevonden. Dat geldt voor het hele spectrum van staatsobligaties tot high-yield en van investment grade tot EM-schulden.

Toch zeggen de Amundi-experts ook hier: start voorzichtig met vooral westerse staatsobligaties en investment grade. Gaandeweg kan meer risico genomen worden met high-yield en EM-debt. Dat alles is gebaseerd op een aanname dat de inflatie de komende jaren ergens in de range van 3% tot 6% uitkomt.

Inflatie blijft grootste risico

De inflatie blijft volgens Amundi het grootste risico voor 2023. De inflatie hoeft niet onmiddellijk terug te vallen naar 2%, maar moet wel flink omlaag. Als dat niet gebeurt, dan is de kans groot dat de Federal Reserve en andere centrale banken zich gedwongen voelen de rente verder te verhogen.

In dat geval kan een milde recessie omslaan in een zware, met alle gevolgen van dien voor risicovolle assets.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen