Nieuws

Wat zijn eigenlijk de inflatiegevolgen voor de belangrijkste beleggingstrends?

Fondsmanagers van Schroders vertellen hoe zij de toekomst zien van vier belangrijke beleggingstrends, mocht de inflatie nog lange tijd hoog blijven.

Trek naar de stad, energietransitie, digitalisering en de strijd om schoon water en voldoende voedsel. Dat zijn vier van de belangrijkste langetermijntrends. De trend is your friend wordt wel eens gezegd. Of is het ditmaal anders?

Helaas zijn zelfs de sterkste trends niet immuun voor de torenhoge inflatie van de laatste twee jaar. Sommige trend- en themabeleggingen zijn zelfs hard onderuitgegaan. De MSCI World ESG Leaders-index (groen en sociaal) staat bijvoorbeeld op een verlies van 23% over de laatste 12 maanden. De MSCI World Select Top 30 Digital Economy index staat over dezelfde periode op een verlies van meer dan 40%.

Blijvend hoog

Het vervelendste voor beleggers is dat de inflatie hardnekkiger is dan gedacht. Vorig jaar dachten centrale banken nog dat het tijdelijk zou zijn. Nu gaan economen ervan uit dat het nog jaren kan duren voor de inflatie weer in de buurt van de 2% is.

De Britse vermogensbeheerder Schroders heeft daarom zijn aandelenexperts gevraagd wat een hoge inflatie betekent voor de vier bovengenoemde megatrends.

1. Grote steden en vastgoed

De trek naar de stad is wereldwijd ongebroken. Steeds meer mensen op een klein oppervlakte is in principe gunstig voor vastgoedbeleggers. Meer vraag, bij een krap aanbod, betekent hogere prijzen en genoeg mogelijkheden om de inflatie door te berekenen aan huurders.

Toch is het volgens fondsmanager Tom Walker oppassen geblazen met vastgoed. Er zijn veel verschillende vastgoedmarkten - woningen, kantoren, winkelcentra, zieken- en verpleeghuizen - die allemaal hun eigen dynamiek hebben, en die is niet altijd in het voordeel van beleggers.

"Het is volgens fondsmanager Tom Walker oppassen geblazen met vastgoed"

Mensen kunnen niet zonder woningen, ziekenhuizen en scholen. Die zijn essentieel. Maar bij kantoren is dat minder duidelijk door het groeiende aantal thuiswerkers. Hetzelfde geldt voor winkelcentra die zware concurrentie hebben van thuisbezorgers.

Walker verwacht dat beleggers in kantoren en winkels niet meer zo makkelijk een automatische inflatievergoeding kunnen afdwingen. Dat verlaagt de huurinkomsten en kan ook de waarde van een pand onder druk zetten. Het advies van Walker: “Focus op locaties waar de economische groei het hoogst is. Op die plekken is de kans het grootst dat de inflatiekosten kunnen worden verhaald op huurders.”

2. Energietransitie

De inflatie heeft de laatste paar jaar diepe sporen achtergelaten in de groene energiesector. De winstvooruitzichten staan steeds meer onder druk door gestegen inputkosten. Ten tweede is de hoge rente altijd slecht voor duurzame energieprojecten, omdat de kosten nu gemaakt moeten worden, terwijl de inkomsten pas later komen.

"De inflatie heeft de laatste paar jaar diepe sporen achtergelaten in de groene energiesector"

“Dat heeft gevolgen voor de waarderingen”, zegt vermogensbeheerder Alex Monk. Ook hier zijn weer grote verschillen. Een windmolenproducent heeft bijvoorbeeld veel last van hoge materiaalkosten. Eerst was er corona wat de supply chain in de war schopte, en nu is er de Oekraïne-oorlog die de energieprijzen aanjaagt en daarmee de kosten van staal en andere metalen. Het goede nieuws is dat de materiaalkosten de laatste tijd weer aan het dalen zijn.

Er zijn volgens Monk twee krachten die op elkaar botsen. Van de ene kant geeft de Russische agressie aan dat Europa zo snel mogelijk meer groene energie moet produceren. Dat is dus positief voor de duurzaamheidssector. Van de andere kant zijn er voor de aanleg van windmolens, zonepanelen en waterstofcentrales energie-intensieve producten nodig, en die zijn duur. 

3. Voedsel en water

Het zal niemand zijn ontgaan dat de voedselprijzen snel oplopen. Fondsmanager Felix Odey ziet dat niet veranderen in 2023. Vooral Oekraïne met zijn enorme graanschuur blijft een zorg. Als boeren niet kunnen zaaien dan betekent dat automatisch verderop in de productieketen hogere prijzen.

Odey denkt dat consumenten dit nog veel meer gaan merken. In de detailhandel zijn namelijk nog lang niet alle prijsstijgingen waar supermarkten zelf mee te maken hebben, doorgegeven aan de klant. Odey gaat ervan uit dat dit nog komt.

Dat zal leiden tot een lagere vraag, maar niet heel veel want iedereen moet eten. En er zal sprake zijn van substitutie-effecten: bijvoorbeeld minder restaurantbezoeken en meer naar de discounter.

4. Automatisering

Kunstmatige intelligentie (AI), automatisering en robotisering: de industrie en de dienstensector doen er alles aan om de efficiency te verhogen, inclusief een lager energieverbruik.

“In Europa is de industrie verantwoordelijk voor 26% van het energieverbruik. Het is duidelijk dat in een tijd waarin de gasvoorziening precair is en de energieprijzen hoog, dat de vraag naar technologieën die elektrificatie en energiebesparing mogelijk maken, toeneemt”, zegt fondsmanager Dan McFetrich.

Efficiency drukt de kosten en zorgt op den duur voor lagere inflatie. Maar juich niet te vroeg, zegt McFetrich. Een andere sterke trend is reshoring waarbij met name productie uit China wordt teruggehaald naar Europa of de VS. En dat is weer inflatoir, omdat het in Europa duurder is om te produceren dan in China.

"Per saldo is McFetrich behoorlijk enthousiast over ict-bedrijven, automatiseerders en robotproducenten"

Per saldo is McFetrich behoorlijk enthousiast over ict-bedrijven, automatiseerders en robotproducenten. Hij denkt dat reshoring de vraag daarnaar alleen maar verder vergroot, omdat het de enige manier is om de hogere productiekosten teniet te doen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie