Nieuws

Crypto's beschermen niet tegen aandelencrash

De samenhang tussen aandelenkoersen en cryptomunten is laag, tenzij het echt spookt op de beurs, want dan schiet de correlatie omhoog. Dat maakt crypto's als hedge tegen een beurscrash ongeschikt, zegt Amy Arnott van Morningstar.

Het is een van de grote vragen rondom cryptomunten. In hoeverre bieden ze bescherming tegen een crash op de aandelen- en obligatiemarkt? Hoe groter de bescherming, des te meer reden voor beleggers om een deel van hun vermogen in crypto’s te beleggen.

Het lastige van crypto's is dat ze nog niet zo lang bestaan. Het bewijsmateriaal over of crypto’s stijgen of dalen als de beurs stijgt of daalt, is dus nog in ontwikkeling. Maar een ding is zeker, de omvang van de cryptomarkt is met bijna 2 biljoen dollar zo groot geworden dat institutionele beleggers deze niet langer kunnen negeren bij het samenstellen van hun modelportefeuilles.

Volatiliteit

De redenen voor de groei van de cryptomarkt zijn divers. Het is ten eerste de technologische innovatie die erachter steekt: de blockchain. Daarnaast is er de meer duistere kant van wantrouwen tegenover overheden en instituties zoals centrale banken. En tenslotte is er de aantrekkingskracht van een beleggingsproduct dat de afgelopen jaren enorme winsten heeft geboekt. 

Zo kwam de waarde van een bitcoin in 2017 voor het eerst boven de 1000 dollar uit. Nu zitten we rond de 40.000 dollar, met 2020 het absolute topjaar toen bitcoin meer dan vier keer over de kop ging.

Daar staat tegenover dat er sinds 2021 nauwelijks winst is geboekt. Beleggers hadden bovendien te maken met enorme koersuitslagen. 2021 begon met een koers van 32.000 dollar. Daarna werd in november een record aangetikt van boven de 64.000 dollar en nu zijn we weer terug op 40.000 dollar.

Correlatie

Volgens Amy Arnott van onderzoeksbureau Morningstar hebben de laatste drie jaar veel informatie opgeleverd over hoe bitcoin zich verhoudt tot de rest van de markt.

Het goede nieuws is dat de correlatie met aandelen normaal gesproken bijzonder laag blijkt te zijn. Het vervelende is dat de correlatie toeneemt naarmate de volatiliteit toeneemt. Met andere woorden als het echt dondert en bliksemt op de aandelenmarkt, dan ontkomen crypto’s niet aan het negatieve sentiment.

Geen digitaal goud

Om een voorbeeld te noemen. In de periode 2019-2022 was er sprake van een lage correlatie van 0,32 tussen bitcoin en de Amerikaanse aandelenindex van Morningstar en slechts 0,14 met de obligatie-index.

Maar van die lage correlatie was niks te merken tijdens de coronashock in maart 2020 toen bitcoin ongeveer 38% van zijn waarde verloor en ethereum zelfs 54%. Van enige bescherming tegen verliezen op de aandelenmarkt was in die maand dus geen sprake.

Grappig is dat bitcoin vaak het digitale goud wordt genoemd, maar de correlatie met goud was over de laatste drie jaar met 0,08 nog lager dan bij aandelen en obligaties. Verder is interessant dat cryptovaluta's onderling ook niet een-op-een bewegen. Integendeel, de correlatie van bitcoin met ethereum was bijvoorbeeld maar 0,7.

Diversificatie

Wat betekent dit voor beleggers? Arnott geeft geen positief of negatief advies over crypto’s. Wat ze wel zegt, is dat het argument van diversificatie niet erg sterk is. Beleggers die nu instapen moeten rekening houden met enorme ups en downs en als het misgaat met aandelen en/of obligaties dan bieden crypto's geen soelaas.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen