Nieuws

Een kijkje in de glazen Brexitbol

De Britse economie heeft zich tot nu toe wonderwel gehouden tijdens alle Brexitperikelen. Nu zijn ze uit de EU, maar de onzekerheid blijft.

Het is alweer een even geleden dat op 23 juni 2016 de Britten kozen voor een vertrek uit de EU. Inmiddels is het dan eindelijk zover, maar ook weer niet helemaal, want er moet nog zoveel geregeld worden voordat er op 31 december 2020 een defintief handelsverdrag op tafel ligt. 

Voor beleggers blijven het daarom lastige tijden. Voorspellingen doen over de uitkomst is een beetje als kijken in glazen bol en hopen dat er beeld tevoorschijn komt. Toch zijn er wel degelijk een paar dingen die nu al duidelijk zijn, zegt David Zahn, hoofd vastrentende waarden Europa bij Franklin Templeton.

Rampen zijn uitgebleven

Gelukkig zijn veel van doemscenario’s voor Groot-Brittannië tot nu toe uitgebleven. Natuurlijk zijn er banen in de banksector verhuist naar het vasteland, maar van een massale uittocht van bedrijven is geen sprake.

Het ondernemers- en het consumentenvertrouwen zijn bovendien redelijk op peil gebleven. En bij de export ging er zelfs een positief effect uit van het zwakke Britse pond.

Voor de effectenmarkten is dat goed nieuws. Van de andere kant is duidelijk dat de komende elf maanden onrustig zullen blijven. De kans op een harde Brexit is weliswaar niet groot, maar blijft wel aanwezig, wat de economische activiteit zal drukken. 

Hogere overheidsuitgaven

Zahn denkt daarom dat premier Boris Johnson zal proberen de economie te stimuleren met hogere overheidsuitgaven en/of lagere belastingen. Vooral mensen uit het arme noorden, Wales en Schotland moeten daarvan gaan profiteren, wat kansen schept voor beleggers.

Toch blijft Zahn voorzichtig met betrekking tot 2020. Hij denkt dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november een mooi moment zijn om nieuwe inschattingen te maken voor zowel de Britse als de Europese economie.

Een ding is volgens hem zeker; de rente zal in zowel de eurozone als het VK extreem laag blijven.

Is Brexit kans economie te revitilaseren?

En wat gaat er na 2020 gebeuren als Groot-Brittannië echt weg is? Sommige analisten verwachten dat dit nadelig zal zijn voor de Britse economie, maar niet iedereen.

Larry Elliot van The Guardian zette onlangs de redenen op een rij waarom dat niet zo is. Waarom Brexit van Groot-Brittannië weer een dynamisch land kan maken. In zijn artikel wijst hij erop dat Groot-Brittannië sinds toetreding tot de Europese Economische Gemeenschap in 1973 steeds meer aan kracht heeft verloren.

Het aantal structurele problemen is ondertussen toegenomen. Zo is de groei van de arbeidsproductiviteit zo goed als verdwenen. En de economische groei die er was, vond bijna uitsluitend plaats in de hoofdstad.

Lage groei sinds 1973

Het VK heeft ondertussen hetzelfde probleem als de rest van Europa, namelijk dat er weliswaar een heleboel topbedrijven zijn, maar geen van die bedrijven is jonger dan 30 jaar.

Er zijn mensen die denken dat dit makkelijker te veranderen is buiten dan binnen de EU, die met nog zoveel andere problemen te kampen heeft als het gaat om het vinden van consensus.

Denk aan het voltooien van de bankenunie, het rondmaken van de Europese begroting, landbouwsubsidies, klimaat en ruzies over de rechtsstaat (Polen, Hongarije).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie