Nieuws

Buffett zit fout met zijn minachting van goud

Paras Anand van Fidelity ziet potentieel in goud als economische voorspeller. Momenteel zegt de goudprijs hem dat de inflatieverwachtingen stijgen.

Goud heeft lange tijd in het verdomhoekje gezeten. De bekendste belegger, Warren Buffett, vindt dat volkomen terecht. Hij vindt goud leuk voor sieraden, maar als belegging is het nergens goed voor.

Paras Anand van fondsbeheerder Fidelity International legt in The Financial Times uit dat hij daar toch een tikkeltje anders over denkt. Zelfs al beleg je nul cent in goud, dan nog kan de prijs ervan een zeer nuttige indicator zijn voor waar het heen gaat met de economie en de effectenmarkt.

Volgens Anand kun je zelfs argumenteren dat goud een van de weinige indicatoren is die nog werkt in deze tijden van kwantitatieve verruiming en alsmaar lagere rentetarieven.

Wat zegt de stijgende goudprijs

Dit jaar is de goudprijs met ongeveer 20% gestegen. Wat zegt hem dat? Allereerst is het correct dat een baar goud op zich niks oplevert. Er wordt geen dividend over uitgekeerd. Het is wat de gek ervoor geeft. 

Maar daar staat tegenover dat het een van de oudste betaalmiddellen is die er bestaan. Goud heeft altijd dienst bewezen als hedge tegen inflatie. En tenslotte heeft het de laatste eeuw met enige regelmaat gediend als alternatief voor de reservemunt dollar.

Honderden miljoenen mensen zitten in goud

Er zijn miljoenen beleggers die in goud zitten, en die doen dat met een reden. De goudprijs is derhalve een geweldige graadmeter voor de verwachtingen van heel veel beleggers.

Met die factoren in het achterhoofd zou de gestegen goudprijs volgens Anand ten eerste kunnen duiden op pessimisme over de dollar. Die veronderstelling ligt echter niet heel erg voor de hand, want vooralsnog wordt de dollar eerder sterker dan zwakker.

Hedge tegen inflatie 

Volgens Anand moet de opwaartse trend in de goudprijs dus ergens anders aan te wijten zijn. Een andere mogelijkheid is dat het iets te maken heeft met de dalende rente. Immers, hoe minder obligaties en spaargeld opleveren des te minder maakt het uit dat goud niks oplevert.

Ten tweede zou het kunnen zijn dat de stijgende goudprijs wijst op hogere inflatieverwachtingen. In de eerste jaren na de kredietcrisis was deze verwachting er ook al. Maar wie weet is dit keer alles anders, zegt Anand. Hou die goudprijs dus in de gaten!

Wat denkt DNB 

De Nederlandsche Bank - de grootste goudbelegger van Nederland - houdt er ondertussen zijn eigen mening op na. Teveel ervan moet je niet hebben, maar als appeltje voor de dorst is het helemaal niet gek.

Quote van de website: “Aandelen, obligaties en ander waardepapier: aan alles zit een risico. Als het tegenzit, kunnen koersen dalen. Maar, crisis of niet, een baar goud houdt altijd waarde. Centrale banken als DNB hebben daarom van oudsher veel goud in huis. Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de centrale bank. Dat geeft een veilig gevoel.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen