Nieuws

20 jaar negatieve rente? Het kan gebeuren

Obligatiebelegger Michael Krautzberger van BlackRock zou het niks verbazen als de rente nog altijd negatief is als hij met pensioen gaat.

We moeten eraan wennen dat de rente nog heel lang, heel laag blijft. Dat zei de BlackRock-specialist Europese obligaties, Michael Krautzberger, onlangs tijdens een rondetafelconferentie waar Citywire verslag van deed.

"Als u mij vraagt of ik durf te wedden dat de rentetarieven nog altijd negatief zijn als ik met pensioen ga? Dan zou ik antwoorden dat ik er niet veel geld op inzet, maar mogelijk is het zeker. Ik ben nu bijna 50 jaar dus we hebben het niet over een eeuwigheid.”

Whatever it takes

Voor beleggers betekent dit dat zij niet al te nerveus moeten worden van de extreem lage rentetarieven in Europa. De ECB zal doorgaan met het “whatever it takes” om de deflatie te bestrijden.

Dat zal niet veranderen, ook niet onder Christine Lagarde de opvolger van Mario Draghi. Krautzberger verwacht dat de ECB zijn arsenaal in de toekomst alleen maar verder zal uitbouwen.

“De ECB zal waarschijnlijk nog niet in september of oktober naar andere instrumenten grijpen, maar als Europa in een recessie terecht komt dan kan ik me dat wel heel goed voorstellen.”

Gaat ECB aandelen kopen?

Krautzberger denkt bijvoorbeeld dat het opkopen van aandelen geen taboe zal zijn in de toekomst. In Japan - dat al veel langer in een deflationaire omgeving zit - heeft de centrale bank dat ook gedaan.

Over het monetaire beleid in Europa en de rest van de wereld heerst momenteel een verwoede intelectuele strijd. Jaap van Duijn verfoeide afgelopen weekend in De Telegraaf het ECB-beleid. Hij noemt centrale banken de grote klimaatvervuilers van de financiële markten.

Van Duijn: “Maar waarom dan toch die stijgende aandelenkoersen? De schijnbare tegenstelling wordt opgelost als we de centrale banken erbij halen. Die hebben met hun rente- en opkoopbeleid van de laatste jaren de financiële markten totaal opgeblazen."

"Er is veel meer geld dan er nuttige aanwendingen voor dat geld zijn en dus worden de prijzen van vermogenstitels steeds verder opgejaagd. Bij aandelen leidt dat tot recordkoersen bij een zwakker wordende economie, bij obligaties ook tot hogere prijzen en nu dus tot negatieve rendementen.”

Meer overheidsbestedingen

Anderen verdedigen net als Krautzberger het rentebeleid van de centrale banken zoals Coen Teulings en Mathijs Bouman afgelopen weekend in Het Financieele Dagblad.

Zij vinden alleen wel dat de lage rente beter benut zou moeten worden door overheden in de vorm van hogere bestedingen. Weg met het begrotingsoverschot dus, en meer investeringen in bijvoorbeeld woningen, infrastructuur, onderwijs en R&D. Lagere belastingen zou natuurlijk ook kunnen.

Nog weer anderen vinden dat de ECB de verkeerde instrumenten gebruikt om de deflatie te bestrijden. Beleggingsstrateeg Joachim Fels van obligatiebelegger Pimco behoort volgens een artikel in het FD tot deze groep. Het massaal opkopen van obligaties - waar de ECB waarschijnlijk volgend jaar weer mee begint - is te conservatief.

Helikoptergeld

Hij denkt dat centrale banken deflatie beter kunnen bestrijden door geld bij te drukken en dat te verdelen onder de bevolking en/of het rechtstreeks uit te lenen aan overheden en banken in nood, in plaats van de omweg via obligaties.

Wie weet is dat ook de weg die jurist en (oud)politica Christine Lagarde in zal slaan als president van de ECB. Met de onafhankelijkheid van de centrale banken is het volgens Fels hoe dan ook gedaan.

Lagarde, maar ook Powell in de VS, en Kuroda in Japan, worden steeds meer aangestuurd door de politiek.

Lees ook: Centrale banken: onafhankelijkheid moet boven alles

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?