Nieuws

Groene obligatiegolf bereikt Agentschap van Generale Thesaurie

Groene en sociale obligaties zijn hot. De Nederlandse staat geeft morgen zijn eerste groene obligatie uit. Columbia Threadneedle vindt dat ook centrale banken zich ten behoeve van een duurzamere wereld op deze markt moeten werpen.

De markt voor groene en sociaal verantwoorde obligaties loopt als een dolle. Vorig jaar viel nog een beetje tegen met emissies ter waarde van 170 miljard dollar wereldwijd.

Dit jaar gaan we daar volgens eerste prognoses ver bovenuit. Zo werd er in de eerste vier maanden van 2019 voor 66,3 miljard aan groene obligaties uitgegeven, wat een kwart meer is dan in dezelfde periode in 2018.

"De trend is sterk," zeggen Benjamin Kelly en Gareth Davies van Columbia Threadneedle Investments in een rapport. Vooral institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars hebben volgens de vermogensbeheerder behoefte aan groene en sociale obligaties.

Lees ook de kritiek van Marcel Tak op de groene obligatie: Nederlandstalige staatsschuldinformatie graag

Trendsetter Nederland

Dat bleek afgelopen week ook in Nederland, waar Vesteda voor 500 miljoen euro een groene obligatie uitgaf bij overweldigende interesse. Hetzelfde geldt voor Philips.

En morgen heeft de Nederlandse overheid een primeur met een groene staatsobligatie. Dan geeft het een groene obligatie uit met een looptijd van 20 jaar. Met de uitgifte wil de staat tussen de vier en zes miljard euro behalen. De coupon is vastgesteld op 0,50%. Nederland is het eerste AAA-land dat een greenbond uitgeeft.

Het opgehaalde geld gaat naar hernieuwbare energieproductie (SDE-regeling), isolatie van huurwoningen (STEP-regeling), uitgaven voor spoorinfrastructuur en klimaatadaptatie via het Deltafonds.

Minister Hoekstra van Financiën: “Nederland gaat voor een donkergroene obligatie. Het certificaat dat we van de Climate Bonds Initiative hebben gekregen is hiervoor het tastbare bewijs. Met de groene obligatie willen we de Nederlandse groene kapitaalmarkt nog eens extra aanjagen."

Centrale banken doen mee?

Kelly en Davies denken dat Nederland hiermee een trend zet die nog veel sterker kan worden als centrale banken zich als kopende partij gaan melden. De interesse is er, zo bleek vorig jaar uit een rapport van de ECB.

En volgens Kelly en Davies is er veel voor te zeggen dat centrale banken een deel van reserves inruimen voor groene en sociale obligaties. “Wij zouden centrale banken willen aanmoedigen om thema’s als werkgelegenheid, gezondheidszorg en huisvesting  mee te nemen in hun beleidsafwegingen.”

Tot nu toe hebben centrale banken nog maar een beperkt deel van hun reserves in dit soort obligaties belegd. Volgens een enquête van 2017 door HSBC heeft slechts 10% van de centrale banken blootstelling aan groene obligaties.

De stap van de Nederlandse overheid is daarbij van groot belang, omdat centrale banken eerder geneigd zullen zijn staatsobligaties op de balans te zetten dan bedrijfsobligaties.

Centrale banken zijn tot nu toe terughoudend geweest om deel te nemen aan de markt voor deze zogenoemde specific use-of-proceeds groene obligaties, “maar er zijn bemoedigende signalen dat dit gaat veranderen,” aldus Kelly en Davies.

“Zo heeft De Nederlandsche Bank onlangs een charter ondertekend voor verantwoorde investeringen, waarin ook de wens wordt uitgesproken om een deel van de reserveportefeuille te gebruiken om duurzame ontwikkeling aan te moedigen. Dat is uniek voor een centrale bank.”

Scepsis

Uiteraard is niet iedereen overtuigd van de groene obligatiehype. Vooral bij bedrijven wordt er bij de uitgifte van obligaties nog wel eens vermoed dat er bewust een groen label op een uitgifte wordt geplakt die anders ook wel in de markt was gezet.

Groen betekent immers meer vraag, en meer vraag betekent een lagere rente. Tel uit uw winst.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022