Nieuws

Brexit lakmoesproef voor wereldeconomie

Brexit en het Chinees-Amerikaanse handelsconflict zijn voorbeelden van het ontstaan van nieuwe regels in de wereldhandel. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar kan wel, aldus Mark Carney.

Mark Carney, de voorzitter van de Britse centrale bank, heeft deze week tijdens een bijeenkomst in Londen gezegd dat Brexit een lakmoesproef kan zijn voor de toch al zwakke wereldeconomie.

Brexit, maar ook het Chinees-Amerikaanse handelsconflict, zijn volgens hem voorbeelden van het ontstaan van een nieuwe wereldorde met nieuwe handelsregels, wat niet per se slecht hoeft te zijn, maar het zou wel kunnen.

Meer veerkracht

Carney: "Het is mogelijk dat er nieuwe handelsrelaties worden ontwikkeld die leiden tot een meer veerkrachtige en inclusieve wereldeconomie. Maar tegelijkertijd bestaat er ook het gevaar dat landen zich naar binnen keren en de groei en welvaart voor iedereen ondermijnen."

Naast Brexit wees Carney op verschillende andere risico’s voor de wereldeconomie zoals de hoge schulden in de wereld, het naderende einde van de bedrijfscyclus en het vertragen van de groei in China en de wereldeconomie in het algemeen.

Brexit-schok

Maar Brexit is de schok die de economie over het randje kan duwen. “Daarom is het in ieders belang dat er een Brexit-oplossing gevonden wordt die voordelig is voor iedereen”, zei hij tegen het FT-publiek in Londen.

Brexit kan volgens hem gezien worden als de kanarie in de kolenmijn. “Nu fladdert hij nog.” De onzekerheid over veranderingen in de wereldhandel hebben nu al een effect op Groot-Brittannië en de wereldeconomie, zegt Carney.

Hij ziet dat onder andere terug bij de terughoudendheid van Britse consumenten en bedrijven die uitgaven en investeringen uit- of afstellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement