Crypto's minen viezer dan mijnbouw Het delven van bitcoins en andere cryptomunten vraagt veel stroom. Hoe veel wijst een nieuwe studie uit. Het is bijna evenveel als het energieverbruik van Cuba. 9 november 2018 09:00 • Door IEXProfs Redactie Dat het delven van cryptomunten veel stroom kost, is bekend, maar dat het zo veel is als beschreven in een nieuwe studie in het blad Nature Sustainability, zal toch menigeen verbazen. Volgens Max Krause - van huis uit ingenieur - is het minen van de vier belangrijkste digitale munten bitcoin, ethereum, litecoin en monero vervuilender en energie-intensiever dan echte mijnbouw van fysieke grondstoffen. Klik op de afbeelding voor een grote versie Het jaarlijks stroomverbruik dat cryptominers nodig hebben, is met 16,6 terrawattuur ongeveer gelijk aan wat landen als Slovenië en Cuba verbruiken. En dat is volgens Krause en zijn medeonderzoekers waarschijnlijk nog een onderschatting. Formules oplossen kost energie Hoezo kost het minen zoveel energie? Simpel uitgelegd, gaat het bij het minen van bitcoin en andere cryptomunten om het oplossen van wiskundige raadsels op het internet met behulp van speciale software. Iedereen die een code oplost en een zogenoemd block vindt, krijgt daarvoor een beloning. Het aantal blocks is beperkt, en daarom kost het steeds meer moeite én energie om nieuwe cryptomunten te creëren. Volgens Krause maakt het veel uit waar dat minen precies plaatsvindt en hoe. Het ene minen is het andere niet. Helaas wordt er veel in China gemined, want daar is vier keer zo veel stroom nodig als in Canada. Cryptomunten en de Nederlandse industrie Het verschil in stroomgebruik kan bijvoorbeeld komen door het soort computers dat wordt gebruikt. De ene computer heeft veel minder energie nodig om een block te vinden dan een andere. Meer energie betekent meer warmte, meer noodzaak tot extra koeling en meer CO2-uitstoot. Dat laatste is misschien nog wel het meest zorgwekkende aan de huidige cryptoboom. Een team van wetenschappers uit Hawaï heeft uitgerekend dat het gebruik en het minen van bitcoins alleen in 2017 al zorgde voor een CO2-uitstoot van 69 miljoen metrische ton. Ter vergelijk de hele Nederlandse industrie zit even onder de 100 miljoen ton. Als de cryptomunt-technologie doorgroeit als nu het geval is, zeggen de onderzoekers, dan zal daardoor midden jaren 30 genoeg broeikasgas de lucht in worden geschoten om de planeet twee graden warmer te maken. Dan is het dus gedaan met de klimaatdoelen en dat alleen dankzij het creëren van cryptomunten, waarmee nog niet zo veel gedaan kan worden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.