Nieuws

Assetallocatie: Europa minst aantrekkelijke regio

Europa is volgens assetmanagers nu de minst aantrekkelijke regio. Aandelen zijn nog wel favoriet, gevolgd door cash, zo blijkt uit het assetallocatieconsensusrapport over juli.

Aandelen presteerde in juli goed met +2,77%, maar over het hele jaar blijven commodities de beste beleggingscategorie met +8,67%, zo blijkt uit de Asset Allocatie Consensus van Alpha Research, een onderzoek onder bijna 60 assetallocatierapporten. 

Emerging markets, zowel voor aandelen als obligaties, zijn de minst presterende beleggingscategorie. Onrust in Turkije, onzekerheid met Brexit, de onvoorspelbare Donald Trump en handelsoorlog maken dat beleggers scherp moeten zijn.

Strategen en assetallocators passen stapje voor stapje hun adviezen aan. Opvallend is dat liquiditeiten na aandelen als de meest aantrekkelijke beleggingscategorie worden gezien, aldus Eelco Ubbels van Alpha Research. 

Geen negatieve visies regio's

Bij aandelen zijn technologie, financials, energie en materialen overwogen. Afgelopen maand is daar gezondheidszorg bijgekomen. Bij regio-allocatie is er geen regio met een negatieve visie, maar Europa wordt nu gezien als de minst aantrekkelijke regio.

Alleen emerging markets en de Verenigde Staten hebben het predicaat overwogen bij assetmanagers. Bij obligaties blijven staatsobligaties opvallen: 81,6% van de assetallocatierapporten heeft deze categorie op onderwogen staan.

Emerging market debt is duidelijk favoriet, maar de performance blijft nog achter bij de optimistische verwachtingen. Dat liquiditeiten de op een na aantrekkelijkste assetklasse vormen, komt in de geschiedenis van deze rapportage heel weinig voor.

Van de vier keer dat deze situatie de afgelopen zes jaar voor kwam, stegen aandelen in de maanden erna bijna 10%. 

Assetallocatie juli 2018

 • Aandelen blijven ook deze maand de meest aantrekkelijke assetklasse, waarbij de aanbeveling overwogen fractioneel afnam naar 63,3%. De aanbeveling onderwogen steeg voorzichtig van 9,4% naar 10,2%.
 • Bij vastgoed nam het positieve sentiment verder af. De trend is vanuit overwogen (-2,7%) en neutraal (-0,2%) naar onderwogen. Het percentage onderwogen steeg met 2,9% naar 24,1%. Dat 48,3% van de assetallocatierapporten een neutrale weging adviseren, geeft het consensusadvies neutraal een stevige basis.
 • Commodities zijn in 2018 verrassend genoeg nog steeds de best presterende assetklasse. Kanttekening is dat er een duidelijke afname van enthousiasme voor deze beleggingscategorie is te zien. De aanbeveling overwogen nam met 5,2% af en daarvan ging 3,2% naar neutraal en 2% naar onderwogen. 
 • Alleen cash won positieve aanbevelingswijzigingen. Zo steeg overwegen met +7,5% naar 41,7%, de hoogste score sinds december 2016. Hierdoor steeg cash van de derde naar de op een na aantrekkelijkste assetklasse en komt het heel dicht bij het omslagpunt voor de consensusaanbeveling overwogen.
 • Obligaties blijven de minst aantrekkelijke beleggingscategorie, met slechts 4,1% (-1,6%) op overwogen en 14,3% (-0,8%) voor neutraal.

assetallocatieconsensus juli 2018

 

Regio-allocatie juli 2018

 • Japan blijft de meest aantrekkelijke regio met 51,9% van de adviezen op overwogen. Er is wel een daling vanaf 75% in februari.
 • Emerging markets volgt Japan nog steeds, maar met 45,3% van de aanbevelingen op overwogen is het verschil groter geworden. De performance is duidelijk het minst in 2018. Wel behoudt het de consensusaanbeveling overwogen.
 • De consensusmening over de VS is de afgelopen drie maanden significant positiever geworden. Deze maand ontving de regio 5,3% meer aanbevelingen voor overwogen en gaat de aanbeveling omhoog van neutraal naar overwogen. De regio stijgt naar de derde plaats.
 • Pacific ex-Japan ontvangt sinds maart dit jaar veel negatieve bijstellingen. Afgelopen maand daalde overwogen met 9,2% naar 36,7% en slaat de consensusaanbeveling ook om naar neutraal.
 • Europa ontvangt in 2018 elke maand weer neerwaartse bijstellingen. Deze maand daalt overwogen 9,2% naar 38,9% en slaat ook deze consensusaanbeveling om van overwogen naar neutraal. Het is nu de minst aantrekkelijke regio.

assetallocatieconsensus juli 2018

 

Sectorallocatie juli 2018

 • IT blijft de meest aantrekkelijke sector, met 69,2% van de aanbevelingen op overwogen.
 • Financials moeten weer een stap terug doen en komen met slechts 53,9% van aanbevelingen op overwogen op het laagste niveau sinds mei 2017. Toch behoudt het de consensusaanbeveling overwogen.
 • Energie moet ook een stap terug doen door neerwaartse bijstellingen. Nu heeft 61,5% van de assetmanagers aanbeveling overwogen, dit was nog 75% in juni.
 • Gezondheidszorg kreeg de meeste positieve aanbevelingen erbij, zo steeg overwogen van 26,7% naar 30,8%, maar vooral de afname van onderwogen met 12,7% naar 7,7% maakt dat de consensusaanbeveling omhoog gaat van neutraal naar overwogen.
 • Consumer Staples ontving ook positieve bijstellingen, maar dat kwam vooral doordat onderwogenaanbevelingen in neutraal veranderden.
 • Utilities blijft de minst aantrekkelijke sector. Nog steeds heeft geen enkel assetallocatierapport de aanbeveling overwogen, ruim 84% van de assetmanagers heeft deze sector op onderwogen staan.
 • Ook bij telecom is er geen enkele aanbeveling voor overwogen, 76,9% de sector op onderwogen staan.

assetallocatieconsensus juli 2018

 

assetallocatieconsensus juli 2018

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's