Nieuws

Einde ruim beleid ECB nadert

Al volgende maand gaat de ECB een einde maken aan het ruime monetaire beleid. Dat voorspelt Azad Zangana van Schroders.

Het einde van het extreem ruime monetaire beleid van de ECB is nabij. In maart wordt dit officieel aangekondigd, zo schrijft Azad Zangana, econoom en strateeg bij Schroders, in een rapport. De economische groei in de eurozone is veel sterker dan waar economen rekening mee hadden gehouden. Dit zorgt voor aantrekkende werkgelegenheid en een hogere inflatie.

Volgens Zangana hanteert de ECB drie criteria om het beleid te wijzigen. De inflatie moet richting het door de ECB gewenste niveau van 2% gaan. Daarnaast moet er vertrouwen bestaan in de robuustheid van de groei. De economische situatie moet tenslotte zodanig stabiel zijn dat de eurozone het wegvallen van het ruime monetaire beleid door de ECB kan weerstaan.

Hoe zit het met deze criteria? De inflatie bedroeg in december 1,4%. Dat is nog aan de lage kant. Maar er zijn volgens Zangana tekenen dat de inflatie zal stijgen. Dat wordt door een deel veroorzaakt door de hogere prijzen van grondstoffen als olie. Maar dit effect wordt deels teniet gedaan door de sterke euro. Daardoor stijgen de importprijzen nauwelijks. Maar door de stijgende werkgelegenheid is er opwaartse druk op zowel de producentenprijzen als de kosten van diensten. Dit zal op den duur leiden tot een hogere inflatie.

Haviken grijpen macht

Het betekent volgens Zangana dat de haviken in het ECB-bestuur, waaronder DNB-president Klaas Knot, de overhand beginnen te krijgen. Zangana verwacht dan ook dat na de volgende ECB-bijeenkomst in maart zal worden aangekondigd dat het opkoopbeleid per september wordt gestaakt.

Daarna zal het volgens Zangana nog een half jaar duren voor de rente zal worden verhoogd. Dit zal geleidelijk gebeuren. De herfinancieringsrente zal in de loop van 2019 stijgen van de huidige 0% naar 0,5%. De depositorente bedraagt op dit moment -0,4%. Deze zal tegen het einde van het jaar 2019 op 0% uitkomen, zo schrijft Zangana.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus