Nieuws

Slechts 3,6% fondsen verslaat index structureel

De kans dat een actief beleggingsfonds de index verslaat is klein. De kans dat dit jaren gebeurt, is miniem.

Dat blijkt uit twee onderzoeken waar Marketwatch-columnist Mark Hulbert over schrijft. Een munt opgooien en hopen dat deze iedere keer op kop, of munt, uitkomt blijkt volgens de door Hubert aangehaalde onderzoeken aantrekkelijker dan geld inzetten op een beleggingsfonds die stelselmatig de index verslaat.

Volgens de S&P Dow Jones Persistence Scorecard zijn slechts 3,6% van de fondsen erin geslaagd om sinds 2013 de index structureel te verslaan. Dat is minder dan beleggers volgens Hulbert zouden verwachten als er sprake zou zijn geweest van puur geluk.

De kans dat een munt vier keer op kop, of vier keer op munt eindigt is 6,25%. Uit het onderzoek blijkt dat 32,5% van de fondsen in 2014 beter presteerde dan de index. Slechts 13% wist dat in een periode van twee jaar te herhalen.

Flauwe vergelijking

In 2016 resteerden nog 7,5% van de fondsen en nu dus 3,6%. Volgens Hulbert is dit niet het enige bewijs dat beleggen in actieve fondsen niet loont. Hij wijst ook op de resultaten van hedgefondsen zoals die zijn gepubliceerd door Hedge Fund Research.

Het gemiddelde hedgefonds had afgelopen jaar een rendement van 8,7%. Dat is aanzienlijk minder dan het rendement van de S&P 500 index. Deze steeg afgelopen jaar 21,8%. Hulbert geeft toe dat de vergelijking met de S&P 500 index niet helemaal eerlijk is.

Hedgefondsen zijn immers uitgevonden om de risico’s van aandelenfondsen te hedgen. Het is daarom logisch dat ze minder presteren in een jaar dat de aandelenindex spectaculair stijgt. Maar een simpele constructie van een portefeuille die voor 60% in aandelen belegt en voor 40% in obligaties voldoet wat dat betreft beter dan de hedgefondsen.

Lees ook: De 60-40-portefeuille heeft nu echt zijn beste tijd gehad

Geen consistente rendementen

Volgens Hulbert was een dergelijke 60-40-constructie in de afgelopen twintig jaar minstens zo defensief, terwijl het gemiddelde rendement hoger lag. Beleggen in een index van hedgefondsen is geen goed alternatief, laat Hulbert weten. De Hedge Funds Composite Index steeg afgelopen jaar 7,7%. Dat is minder dan het rendement van het gemiddelde fonds.

Kortb samenvattend: natuurlijk blijven er actieve fondsen die erin slagen om de index gedurende een bepaald jaar te verslaan. Maar beleggers kunnen er niet op vertrouwen dat dit consistent gebeurt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen