Nieuws

Run op Italiaanse IPO's

Terwijl Spanje door de Catalaanse kwestie in het slop zit, bloeit een ander zorgenkind uit de eurocrisis juist op. Beleggers zijn tegenwoordig dol op Italië.

De IPO van autobandenmaker Pirelli deze week was al de dertigsteste beursgang dit jaar en er komen er nog twaalf aan, vertelde ceo Raffaele Jerusalmi van de Borsa Italiana gisteren tegen Bloomberg.

Volgens Jerusalmi is Italië echt hot. "2017 zal een van de beste jaren ooit worden voor Italië als je kijkt naar het aantal IPO’s," stelde ook Barbara Lunghi in een interview. Zij is verantwoordelijk voor het aantrekken en begeleiden van nieuwkomers op de beurs van Milaan. "En het ziet er naar uit dat 2018 opnieuw een sterk jaar wordt."

Ruim vier miljard

Het is niet alleen het aantal IPO’s dat indrukwekkend is. De bedragen liegen er ook niet om, tot nu toe dit jaar meer dan vier miljard euro. Volgens Stefania Godoli, hoofd aandelenmarkten bij Unicredit, zijn daar meerdere redenen voor. Italiaanse bedrijven zijn populair vanwege de aantrekkende economische groei, de relatief lage waarderingen, de stabilisatie van het banksysteem en hogere bedrijfswinsten.

Ondertussen doen bedrijven graag mee aan de hype, want de behoefte aan vers kapitaal is groot. Pirelli, dat in Chinese handen is, was de op een na grootste Europese beursgang tot nu toe dit jaar. Alleen Allied Irish haalde met drie miljard euro meer geld op.

Koersstijging van 22%

Bij Pirelli bleef de teller staan op 720 miljoen na een overigens niet geheel gladjes verlopen introductie. De prijs werd in de aanloop naar de IPO naar beneden bijgesteld, en de koers daalde de eerste dag van handel met 3,4%.

Beter verging het de koers van Gima, een toeleverancier van de sigarettenindustrie die maandag na zijn  beursintroductie 22% steeg. Al met al is de Italiaanse beurs de beste beurs van Europa dit jaar met een koerswinst van 17% voor de FTSE MIB-index.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie