Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Nieuws

Er is geen sprake van een aandelenbubbel

Volgens NN IP spelen veranderde marktomstandigheden Europese aandelen – vooral in groei georiënteerde sectoren – ook de tweede helft van dit jaar in de kaart.

 “Je ziet politiek leiders in Europa naar elkaar toegroeien, wat het ingezette economische herstel in de EU zal faciliteren.” Dat zegt Valentijn van Nieuwenhuijzen, Chief Investment Officer van NN IP, die aandelenwaarderingen sinds midden vorig jaar wereldwijd flink heeft zien profiteren van verbeterde groeicijfers.

“Beleggers kregen weer belangstelling voor beleggingscategorieën die inkomsten genereren, wat zich vertaalde in goede prestaties van zowel dividenduitkerende aandelen, alsook van staatsobligaties.” Maar van Nieuwenhuijzen heeft tevens de veranderende marktcondities geconstateerd, die de economische remonte met zich meebrengt.

“Centrale banken zijn begonnen met het terugdraaien van hun jarenlange geldverruimingspolitiek. In die beleidsnormaliserende omstandigheden zullen groeigeoriënteerde categorieën – met name cyclische aandelen in de Europese regio – het goed doen en zal het moeilijker worden voor meer defensieve groeisectoren.”

De CIO voorspelt daarnaast mindere prestaties van staatsobligaties, omdat hij oplopende rentes verwacht: “Weliswaar niet spectaculair, maar als er daardoor wat onrust komt zal het in de obligatiemarkt het meest zichtbaar zijn.”

Geen aandelenbubbel

Op de vraag of in aandelenland niet langzamerhand een bubbel in progressie is, antwoordt van Nieuwenhuijzen dat voor een bepaalde prijsontwikkeling het tijdvak dat in ogenschouw wordt genomen, erg van belang is.

“Waarderingen beoordelen blijft een relatief verhaal. Wanneer je bijvoorbeeld cumulatieve rendementen vergelijkt van wereldwijde aandelen met Duitse staatsobligaties, dan is vanaf 2009 de stijging van aandelen eclatant te noemen ten opzichte van bunds. Maar neem je 2007 als startpunt, dan zijn de rendementen van beide beleggingen gelijk.”

Als hij kijkt naar koers-winstverhoudingen (kw’s), vindt van Nieuwenhuijzen sommige stukken van de Amerikaanse aandelenmarkt misschien wat aan de dure kant. “Maar we moeten bovengemiddelde kw ’s ook niet overdrijven en meteen een breekpunt op weg naar een luchtbel noemen.”

Alternatieven niet aantrekkelijk

Relativeren lijkt van Nieuwenhuijzen, in ieder geval bij asset allocatie, te kenmerken: “Beleggers hebben de keuze tussen geld contant aanhouden, op een spaarrekening zetten, in obligaties of in aandelen investeren. In die overweging kijken beleggers vaak naar aandelenrisicopremies.”

Dan constateert hij dat aandelen ten opzichte van de alternatieven eerder nog aan de goedkope kant zijn, de Verenigde Staten uitgezonderd. “Daar ligt die risicopremie precies op het langjarig gemiddelde. Bij dividenduitkerende aandelen van bedrijven met winstgroei in Europa en opkomende markten ligt de aandelenrisicopremie aanzienlijk ónder dat gemiddelde en hebben op die basis de meeste potentie voor de tweede helft van dit jaar.”

2017 is voor van Nieuwenhuijzen een jaar waarin aandelenkoersen wereldwijd worden ondersteund door grote winstgroei van bedrijven. “Daar voorzien wij dit jaar voor zowel de Verenigde Staten, als Japan en Europa, dubbele cijfers. Die overigens volgend jaar weer zullen afnemen tot onder de 10%, omdat we van relatief lage niveaus komen door minder presterende opkomende markten en een zwakke energiesector vorig jaar.”

Gebeurtenissen in Europees voordeel

De politieke risico’s zijn vooral in Europa afgevlakt, wat – als er niets geks gebeurt bij de Duitse verkiezingen later dit jaar – de Frans-Duitse as alleen maar versterkt, aldus van Nieuwenhuijzen. In de VS ziet hij politieke risico’s meer aanwezig blijven.

“Daar wordt het steeds lastiger voor Trump om zijn campagnebelofte van stimuleringsmaatregelen waar te maken. Ook in het Verenigd Koninkrijk is de politieke onzekerheid toegenomen, waar premier May tevergeefs gokte op een parlementaire meerderheid door het houden van tussentijdse verkiezingen.”

Van Nieuwenhuijzen: “De houding van zowel May als Trump heeft ervoor gezorgd dat de huidige Europese politieke leiders nader tot elkaar worden gebracht in de Brexitonderhandelingen en tegen Amerikaans protectionisme. Dat zal het cyclische herstel in de regio door structurele en institutionele hervormingen vergemakkelijken.”

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie