Nieuws

Een eenvoudig beleggingsfonds rendeert het beste

Beleggingsfondsen met ingewikkelde strategieën lijken slechter te presteren dan beleggingsfondsen met eenvoudigere strategieën.

Tot die conclusie komt John Rekenthaler, columnist voor Morningstar. Hij baseert zijn conclusie op een onderzoek van een drietal wetenschappers aan de Universiteit van Ontario. Deze hebben de gegevens van Amerikaanse beleggingsfondsen over een periode van zeventien jaar geanalyseerd.

Daaruit blijkt dat het gebruik van leningen (leverage), het hebben van een long-short-strategie of het gebruik van opties uiteindelijk nadelig werkt. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door het feit dat dit soort fondsen gemiddeld duurder zijn dan reguliere beleggingsfondsen.

Uit de studie blijkt dat de kosten van fondsen die gebruik kunnen maken van complexe strategieën, maar dit niet doen, een expense ratio hebben die gemiddeld zeven basispunten hoger ligt dan die van normale fondsen.

Niet alleen de kosten die verschil maken

Als er wel gebruik van wordt gemaakt is het verschil negentien basispunten. Maar het zijn niet alleen de kosten die voor het verschil zorgen. De fondsen met de complexe strategieën leveren ook minder op.

Als er leverage wordt gebruikt is het rendement gemiddeld 36 basispunten lager. Met het gebruik van een long-short strategie en het gebruik van opties loopt het verlies op tot ergens tussen 67 en 80 basispunten.

Rekenthaler vraagt zich af of dit negatieve rendement wel echt alleen verklaard wordt door het gebruik van de meer complexe beleggingsstrategieën. Daarom zegt hij dat het erop lijkt dat dit soort fondsen slechter presteren, niet dat het ook zo is.

Minder inefficiënties in de markt

Rekenthaler wijst ook nog op het feit dat hedgefondsen in de jaren negentig en het begin van deze eeuw beter presteerden dan beleggingsfondsen met vergelijkbare strategieën. Dat werd volgens hem veroorzaakt doordat de markt indertijd nog overzichtelijk was.

Hedgefondsen konden gebruik maken van inefficiënties in de markt. Omdat het aantal hedgefondsen sindsdien enorm is gegroeid is het nauwelijks meer mogelijk om daarvan te profiteren.

Ze presteren dan ook niet langer beter dan vergelijkbare beleggingsfondsen en daardoor ook slechter dan de normale beleggingsfondsen. Hoe simpeler hoe beter, is de conclusie van Rekenthaler.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen