Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Russell Investments: De zoektocht naar de allerbeste managers

Russell Investments wint dit jaar de Lipper Group Award Equity Large. Martijn Kuipers, Managing Director Northern Europe bij Russell Investments, legt uit hoe hun beleggingsstrategie eruit ziet.

Russell Investments wint dit jaar de Lipper Group Award Equity Large. Groepsprijzen worden uitgedeeld aan de beste fondshuizen in aandelen, obligaties en mixed assets, waarbij er voor zowel grote als kleine fondshuizen een award wordt uitgereikt.

Om in aanmerking te komen voor een Group Award moet een fondshuis ten minste vijf aandelen- of obligatiefondsen hebben en minimaal drie mixportefeuilles. Russell Investments is als winnaar naar voren gekomen uit een groep van 51 huizen. Daarmee nemen ze dit jaar het stokje van de groepsprijs Equity Large over van Comgest, het huis dat vorig jaar won.

Alles over de Lipper Awards 2017

Russell Investments merkt onder klanten een toename naar de vraag naar totaaloplossingen. “Waar partijen voorheen veel activiteiten binnenshuis uitvoerden, zien we een toenemende vraag naar multi–asset-oplossingen. Partijen zijn op zoek naar de beste beleggingsstrategieën en beste managers om deze uit te voeren. In twintig jaar tijd zijn de markten enorm veranderd en wordt het steeds moeilijker om dit met interne teams alleen te doen. Het is cruciaal om specialistische kennis te hebben en tegelijkertijd aanspraak te kunnen doen op wereldwijde resources,” vertelt Kuipers.

We hebben een team dat zich exclusief bezighoudt met de selectie van managers, gaat Kuipers verder. “Met 45 analisten behoort ons manager-selectieteam tot de grootste ter wereld. Het manager selectieproces werkt als een trechter: uit de tienduizenden wereldwijde beschikbare beleggingsstrategieën vindt een eerste schifting plaats.”

“Hierbij blijven zo’n 10.000 strategieën over die door Russell Investments worden beoordeeld. Hiervan valt ongeveer de helft af omdat ze niet aan de minimale eisen voldoen, waarna ongeveer 6.000 strategieën overblijven, die in de Russell Investments-databasesystemen intensief worden gevolgd.”

Kwalitatieve toets moet kwantitatief ondersteund worden

Russell Investments onderzoekt de managers, bezoekt er jaarlijks meer dan 2.200 en beoordeeld hun processen en specifiek hun beleggingsfilosofie.

“Wij werken niet met een computerprogramma dat telkens de best performers selecteert. De werkwijze is juist andersom: de kwalitatieve toets moet ook kwantitatief ondersteund worden. Hoe efficiënt zetten ze hun beleggingsfilosofie in om een goede beleggingsstrategie op te zetten, op welke manier zijn ze afhankelijk van de marktomstandigheden en hoe gaan zij om met veranderingen binnen hun onderliggende holdings,” gaat Kuipers verder.

“Maandelijks krijgen we op zeer gedetailleerd niveau inzicht in elke beleggingsstrategie door monitoring van de onderliggende holdings. Op basis hiervan bouwen we per sub-asset klasse een eigen universum, zodat we managers binnen dat universum kunnen benchmarken en daarmee ook uitdagen.”

Kuipers: “Dit stelt ons in staat om de beleggingsstrategie van een manager volledig te doorgronden. Als wij constateren dat een manager binnen dit universum minder goed presteert dan zijn peers, dan kunnen wij de manager hiermee aan de tand voelen om met een goede onderbouwing te komen. Als dat niet het geval is, dan zal de betreffende manager nader onderzocht worden en eventueel vervangen worden.”

“Door middel van een nauwkeurige factorcompositie wordt uiteindelijk bepaald welke managers samen het beste op totaalniveau presteren in een beleggingsportefeuille. Dat vergt ook hier weer sterke analytische vaardigheden, een combinatie van kwaliteit (goede mensen) en kwantiteit (toepassing van hoogwaardige modellen),” besluit Kuipers.


Over Russell Investments: Russell Investments is een onafhankelijke vermogensbeheerder en één van de weinige partijen die wereldwijd actief beheerde multi-asset en multi-manager-portefeuilles samenstelt en beheert in combinatie met strategisch advies en portefeuille-implementatiediensten. Sinds de oprichting door Frank Russell in 1936 heeft Russell Investments als pionier innovatieve beleggingsmethoden en strategieën ontwikkeld die vandaag de dag tot best practices binnen de beleggingswereld behoren. Russell Investments was de eerste organisatie die growth- en value-benchmarks bedacht en op de markt bracht. Inmiddels heeft Russell Investments ook vier decennia lang ervaring opgebouwd met het onderzoeken en selecteren van managers wereldwijd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?