Nieuws

Allianz Global Investors ziet de grootste luchtbel ooit

Niemand wil beleggen in staatsobligaties terwijl het aandelenoptimisme er juist vanaf spat. Foute boel, zegt Mike Riddell van Allianz Global Investors.

De financiële markten bevinden zich in de grootste luchtbel ooit. Beleggers zijn veel te optimistisch over aandelen en bedrijfsobligaties. De enige verstandige trade is dekking zoeken in veilige staatsobligaties. Dit zegt obligatiespecialist Mike Riddell van Allianz Global Investors tegenover Citywire.

Riddell ziet twee dingen helemaal fout gaan. Ten eerste gaan de meeste beleggers er klaarblijkelijk vanuit dat Donald Trump zal zorgen voor veel meer groei en hogere inflatie. In dat geval is het inderdaad logisch om staatsobligaties te verkopen en long te gaan in aandelen, dollars en grondstoffen.

Japanse illusies

Maar het is allemaal gebaseerd op een illusie, vindt Riddell, die wijst op het Japanse voorbeeld dat ons heeft geleerd dat 20 jaar reflatiebeleid door middel van hogere overheidsuitgaven en lagere belastingen niet heeft geholpen. "Wie zegt dat het dit keer bij Trump wel zal lukken, is naief."

Vandaar dat Riddell spreekt van de grootste luchtbel ooit. "Kijk maar naar het record aantal shortposities in Amerikaanse treasuries en de hoogste longpositie ooit in oliefutures."

Chinese vastgoedbubbel

Daar komt nog bij dat Trumps plannen voor hogere infrastructuuruitgaven nog helemaal niet zeker zijn. Ze zijn in ieder geval nog niet goedgekeurd door het parlement.

Het andere wat Riddell fout ziet gaan is China. Hij verwacht dat daar de centrale bank op de rem gaat staan om de kredietverlening af te remmen met grote gevolgen voor de overspannen Chinese huizenmarkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?