Nieuws

Bundplafond eind 2017 in zicht

Het plafond voor het opkopen van Bunds is eind volgend jaar in zicht voor de ECB, tenzij de regels worden versoepeld.

Het plafond voor het opkopen van Duitse staatsobligaties is eind volgend jaar in zicht voor de ECB, tenzij de regels worden versoepeld.

Om de economie aan te jagen haalt de Europese Centrale Bank (ECB) maandelijks voor tachtig miljard euro aan obligaties uit de markt. Als de centrale bank de regels van het opkoopprogramma niet aanpast, kan het eind volgend jaar geen Duitse staatsobligaties meer kopen, blijkt uit een analyse van de Amerikaanse vermogensbeheerder FIS Group.

Volgens de regels van het begin 2015 aangekondigde opkoopprogramma mogen banken in de eurozone ten hoogste 33% van een individuele staatsobligatie en uitgevende partij op de balans hebben staan. 

Kredietkwaliteit

zijn afspraken gemaakt over de kredietkwaliteit van de obligaties die uit de markt worden gehaald - waardoor Griekse en Cypriotische schuld niet in aanmerking komt - en mag geen schuldpapier worden gekocht met een rentevergoeding lager dan de actuele depositorente van de ECB, die momenteel min 0,4% bedraagt.

De Duitse economie is de grootste van de eurozone; Duitse bunds zijn om die reden de meest gekochte door centrale banken, 18% van de aankopen zijn Duitse obligaties.

De regels versoepelen is echter tegen het zere been van veel Duitse beleidsmakers, zoals de president van de Duitse Bundesbank, Jens Weidmann en Sabine Lautenschlager, lid van het uitvoerende comité van de ECB.

Het ECB-opkoopprogramma van 80 miljard euro per maand blijft naar verwachting tot en met september 2017 van kracht. FIS verwacht echter dat de ECB de komende twaalf maanden het soepele geldbeleid gaat afbouwen als de inflatie richting de 2% gaat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus