ECB is uitgespeeld Nu het beleid van de ECB niet werkt, zullen overheden het stokje moeten overnemen om de inflatie aan te jagen. 17 juni 2016 12:30 • Door IEXProfs Redactie Dat steeds meer Duitse overheidsobligaties negatief worden, is een indicatie dat het beleid van de ECB faalt. Dat schrijft Bloombergcolumnist Mark Gilbert. Hij haalt onder meer Jim Reid, hoofd credit strategy bij Deutsche Bank aan om de stelling te onderbouwen. Reid: "Als er een belangrijke indicator zou zijn om aan te geven of een financieel systeem niet meer werkt dan zou dat een negatieve rente zijn." Niet alleen de negatieve rente is een indicator dat het beleid faalt. De bank slaagt er ook niet in om de inflatieverwachting in de richting van het gewenste niveau van 2% te laten stijgen. Integendeel. De Europese inflatie daalt juist. Deze maand werd een niveau van 1,35% bereikt. Het gevaar van deflatie is volgens Gilbert levensgroot aanwezig. Overheden aan zet De Bloombergcolumnist denkt niet dat de ECB bij machte is om verdere stimulering door te voeren. De oplossing moet volgens hem komen van de diverse Europese regeringen die de uitgaven moeten opschroeven. Gilbert wijst op het plan van Europese Commissie president Jean-Claude Juncker die een investeringsfonds van 315 miljard euro opzette. Dat was twee jaar geleden. Op dit moment is slechts 1,8 miljard euro uitgegeven. Volgens Gilbert moeten regeringen gebruik maken van de extreem lage rente en de investeringen opschroeven. Daardoor zal de last op de schouders van de ECB minder kunnen worden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.