Nieuws

Reeks renteverlagingen in China

ETF Securities denkt dat er meer renteverlagingen in China aanstaande zijn, wat nodig is om de economie te stimuleren.

Onverwacht schaalde de centrale bank van China afgelopen de strijd tegen de kwijnende groei en de deflatoire krachten op. Voor het eerst sinds 2012 verlaagde de People's Bank of China de beleidsrente met 400-basispunten. De bank deed volgens Nitesh Shah van ETF Securities dit jaar al actief van zich spreken, met een ruim beleid en liquiditeitsinjecties voor de bankensector.

ETF Securities denkt dat er meer renteverlagingen aanstaande zijn. Deze rentestap krijgt ongetwijfeld een vervolg, wat ook nodig is om de economie te stimuleren. Shah voorspelt ook een verlaging van de verplichte reserves die de banken in China aan moeten houden. Samen met de renteverlagingen hoopt de PBoC daarmee een duurzame vraag te genereren en de deflatoire dreiging af te wenden.

ETF Securities ziet ook een duidelijke commitment bij de centrale bank om de financiële markten verder te liberaliseren. Liberalisering en ruim beleid kunnen hand in hand gaan, toont China aan. De banken krijgen meer vrijheid om zelf de depositorente vast te stellen.

In de China Macro Monitor gaat Shah ook nog in op de beursverbinding tussen Hongkong en China, waardoor internationale beleggers toegang krijgen tot Chinese A-aandelen. Op de eerste handelsdag werd het volle quotum benut. ETF Securities ziet daarin een teken dat er een krachtige vraag bestaat naar Chinese A-aandelen. 

Een extra impuls kunnen deze aandelen krijgen als de Chinese A-aandelen opgenomen worden in de MSCI Emerging Markets Index. Vorig jaar werd daar nog vanaf gezien, maar een aantal van de bezwaren die er toen waren worden weggenomen door de beursverbinding. De beursverbinding zet de deur van beurs van Shanghai niet volledig open. Daarom denkt Shah dat veel beleggers de voorkeur geven aan indexproducten met blootstelling aan de A-aandelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie