Nieuws

Bij goudmijn zit je nog niet goed

Aandelen in goudmijnbedrijven daalden al met ruim 50%, maar de bodem is nog niet in zicht.

De bodem is nog niet in zicht. Goudmijnbedrijven hebben het zwaar, schrijft MarketWatch. Veel van de bedrijven zijn dit jaar de helft van hun waarde kwijtgeraakt. Analisten verwachten een verdere daling.

De malaise komt niet als een verrassing, vindt MarketWatch, gezien de flinke daling van de goudprijs. De koersdaling bij de mijnbedrijven is echter twee keer zo groot als de prijsdaling van goud.

Volgens Gold Newsletter doet de mijnbouwcategorie het sinds 2008 al slechter dan het gouden goed zelf. Volgens de hoofdredacteur zoeken beleggers in tijden van crisis naar de zekerheid van goud en willen ze niet juist nog meer onzekerheid aan hun portefeuille toevoegen.

Fout
Maar gezien de flinke dalingen lijken de aandelen toch een koopje. “Goud-goeroes en de beheerders van actieve goudfondsen zagen het hele jaar een bodem aankomen,” zegt Malcolm Gissen van het Encompass Fund. “We moesten kopen, vooral goudaandelen. Steeds hadden ze het fout.” Zelf verkocht hij alles begin dit jaar en kocht hij geen enkel goudaandeel meer. Gissen voorspelt ook voor komend jaar een moeilijke tijd voor goud en goudaandelen en stapt dus voorlopig ook nog niet in.

De Fed zal een keer moeten beginnen met taperen en ergens in de komende twee, drie jaar zullen dan de goudprijs en goudaandelen weer de weg naar boven vinden. “De fundamentals zijn te sterk om dat te voorkomen.” Beleggers zouden nu kunnen instappen en met veel geduld over drie tot vijf jaar een winst in de boeken kunnen schrijven.

Zilver
Adam Koos van Libertas Wealth Management Group ziet elders echter veel betere mogelijkheden. Slechts 14% van alle mijnbouwaandelen hebben een koopsignaal, wat betekent dat 86% op “verkoop” staat.

Volgens Jeffrey Wright van H.C. Wainwright LLC zullen de winnaars de bedrijven zijn met een gezonde balans die met lage kosten werken. Op korte termijn geeft hij echte de voorkeur aan zilver, dat kan profiteren van economisch herstel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

    Assetallocatie