label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Lipper Fund Awards: Multi-asset mijlpaal voor NN IP

Lipper Fund Awards en IEXProfs vieren niet als enige een jubileum. Ook het multi-assetteam van NN Investment Partners (NNIP) is de tien jaar voorbij. Het komt ter sprake als we Ewout van Schaick vragen naar het succesrecept van de NN Dynamic Mix Funds.

“Het is vooral een kwestie van hard werken en dat doen we hier al ruim tien jaar met een heel stabiel team. Ik beschouw dat wel als een van onze sterke punten. In 2007 begon ik in een nieuw op te zetten multi-assetteam. We begonnen met z’n vieren en die kern zit er nog steeds."

"Siu Kee Chan, Senior Portfoliomanager Multi-Asset, begon bijvoorbeeld op precies dezelfde dag als ik. Meteen vanaf het begin hebben we besloten dat we ons in het beleggingsproces niet alleen laten leiden door pure fundamentele analyse, die traditioneel bij strategie en assetallocatie hoort. Aandacht voor het gedrag van de belegger vinden wij minstens zo belangrijk en daarmee onderscheiden we ons van andere aanbieders. Daarnaast wordt ons proces gekenmerkt door een continue drive om te verbeteren op het gebied van kwantitatieve informatie. Dit is immers je enige objectieve maatstaf en daar hebben we dus vanaf het begin heel veel energie in gestoken,” aldus Ewout van Schaick.

“We begonnen met z’n vieren en die kern zit er nog steeds”

Unieke allocatie

Ruim tien jaar betrokken zijn bij de multi-assetpropositie betekent niet dat je alles al een keer gezien hebt. Zo is de huidige assetallocatie uniek: “Nog nooit eerder maakte ik mee dat we neutraal zijn op alles,” zegt Van Schaik.

“We begonnen het jaar met een duidelijke voorkeur voor aandelen boven obligaties, maar dat stelden we de afgelopen maanden bij. Er is toch wel wat veranderd in de wereld. Kijken we naar de kwantitatieve signalen, dan geven die ons nu de belangrijkste guidance om neutraal te zijn."

"We zien bij geen van onze beleggingscategorieën uitgesproken fundamentele, dan wel gedragssignalen. Als we fundamenteel kijken, dan zitten we economisch gezien nog steeds op een mooi groeipad. Maar voor markten is de richting relevant en die is op dit moment neerwaarts, omdat de economische data de afgelopen weken een klein beetje teleurstelden."

"Ook aan het gedrag van beleggers zien we dat het sterke momentum tot stilstand is gekomen. Het sentiment van de belegger laat zich op dit moment niet omschrijven als bullish, maar ook niet als bearish. Over de gehele linie krijgen we dus neutrale signalen. Fundamentele data wijzen overigens wel op een tijdelijke terugval. Wanneer de discussies rond de handelspolitiek in de Verenigde Staten wat tot rust zijn gekomen, breekt het moment aan om aandelen weer de overhand te geven in de portefeuille.”

Bio Ewout van Schaick NNIP

Live de inflatie volgen

Nog iets verder de toekomst in. Over de vraag wat Van Schaick verwacht van de komende tien jaar, hoeft hij niet lang na te denken. “Aan de beheerkant gaat de industrie verder digitaliseren en worden data alleen maar belangrijker. Dat kunnen fundamentele data zijn, zoals inflatie. We kijken nu nog met de hele industrie naar een cijfer dat eens per maand of kwartaal wordt gepubliceerd."

"In de toekomst volgen we de inflatie gewoon live omdat de prijzen van allerlei producten op internet direct in allerlei indices verwerkt worden. Ook wat betreft gedragssignalen verwacht ik dat data meer mogelijk gaan maken. Drie jaar geleden begonnen we met het in kaart brengen van het sentiment via sociale media en digitale nieuwsbronnen."

"Ik denk dat we daar in de toekomst ook nog veel meer uit gaan halen. In de dienstverlening wordt de client experience veel belangrijker. Juist door nieuwe technologieën lukt het om beter in te spelen op de informatiebehoefte van de klant. Waar beleggers live de inflatie kunnen volgen, nemen klanten ook geen genoegen meer met een kwartaal update. Die willen ook op dagbasis via video’s, digitale tools en apps inzicht hebben.”

Meer informatie over de multi asset-fondsen van NNIP vindt u hier.


De Lipper Award 2018 voor NNIP

  • Mixed asset global (agressive): NN Dynamic Mix Fund V
  • Mixed asset global (conservative): NN Dynamic Mix Fund II

Alles over de Lipper Fund Awards 2018

Deel via: