Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

"Ruimtevaart is het volgende grote beleggingsthema"

Het beleggingsuniversum groeit, het ecosysteem breidt uit, en het thema is weinig conjunctuurgevoelig. Stéphane Van Tilborg, countrymanager Benelux van La Financière de L’Echiquier (LFDE) breekt een lans voor het beleggingsthema ruimtevaart.

Groeibedrijven hebben last van stijgende rentes. Hoe zit dat met het thema ruimtevaart?

Stéphane van Tilborg: "Hoewel de stijging van de rentevoeten in de afgelopen jaren over het algemeen ongunstig was voor groeifondsen, zou de vertraging van de rentestijgingen binnenkort gunstig moeten zijn voor snelgroeiende aandelen. Beleggen in dit gebied vereist een langetermijnvisie en we zijn ervan overtuigd dat ruimtevaart ons in staat zal stellen om de enorme globale uitdagingen van deze eeuw aan te gaan."

Hoe hard groeit de ruimtevaartmarkt?

Van Tilborg: "De ruimtevaartsector wordt qua omvang vandaag geschat op 400 miljard dollar en zou volgens een voorspelling van Bank of America Merril Lynch in 2020 tegen 2040 kunnen zijn opgelopen tot 2700 miljard dollar."

Is het in aanmerking komend beleggingsuniversum groot genoeg?

Van Tilborg: "Ja, en het wordt steeds groter. Het beleggingsuniversum van het fonds Echiquier Space bestaat momenteel uit ongeveer 170 beursgenoteerde internationale aandelen. Het ecosysteem is bijzonder dynamisch, met een groeiend aantal voormalige startups die naar de beurs gaan, waardoor het universum voortdurend uitbreidt.

2020 en 2021 waren vruchtbare jaren voor IPO's en SPAC's. In 2022 waren nieuwe beursnoteringen zeldzamer. Omdat er steeds meer private equityfondsen actief zijn, verwachten we de komende jaren een aantal nieuwe ruimtevaartbedrijven op de beurs te zien."

Hoe zal het ecosysteem zich de komende vijf jaar ontwikkelen en welke subsegmenten zijn met name interessant?

Van Tilborg: "Wij geloven dat de verkenning van de ruimte op een keerpunt staat. Er beweegt veel en er is veel concurrentie. Er zijn bijvoorbeeld niet minder dan 150 ruimteverkenningsmissies gepland tussen nu en 2030. De ruimtevaartmarkt beleeft een duizelingwekkende dynamiek die te maken heeft met de convergentie van technologische vooruitgang, zoals het hergebruik van raketten, en de opkomst van private spelers en publiek-private partnerschappen.

Startups groeien heel snel, zoals The Exploration Company, dat momenteel werkt aan een herbruikbare capsule die in een baan om de aarde kan worden bijgetankt en vracht kan vervoeren naar de toekomstige ruimte. De groei van deze markt wordt ook gestimuleerd door de drastische verlaging van de kosten voor toegang tot de ruimte en de revolutie in geospatiale gegevens van satellieten.

Meer winst tegen lagere kosten, ruimtevaart is big business?

Van Tilborg: "Voor communicatie, navigatie, aardobservatie en klimaatverandering zijn ruimtedata een product met een hoge toegevoegde waarde geworden. Satellieten die ooit omvangrijk en duur waren, worden nu vervangen door nanosatellieten ter grootte van schoenendozen, waarvan de productie tot duizend keer goedkoper is.

De satellietindustrie zal naar verwachting met 9,2% per jaar groeien tot 2027. De bloeiende markt voor ruimte-internet alleen al zal tegen 2030 naar schatting 16 miljard dollar waard zijn, en de wereldwijde markt voor satellietcommunicatiediensten zal naar verwachting 141 miljard dollar bereiken, met een jaarlijkse groei van meer dan 7% in dezelfde periode (AB Research).

New Space is het gebruik van de ruimte opnieuw aan het uitvinden. We bevinden ons dan ook in een interessant tijdperk van een maan- en interplanetaire economie, waarbij we essentiële veranderingen meemaken zonder de immense impact (nog) te beseffen. Dit maakt het ecosysteem, dat nog verder zal groeien en diversifiëren, in combinatie met het feit dat het vrij ongevoelig is voor economische cyclussen, kansrijk voor beleggers."

LFDE beheert een fonds, Echiquier Space, dat belegt in dit specifieke thema.

Stépahne van Tilborg
Stéphane van Tilborg

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen