De optimistische outlook van Aegon AM

"Ondanks voortdurende economische en geopolitieke ruis en de bijbehorende volatiliteit hebben markten goed gepresteerd en ik verwacht dat dit zo zal blijven," aldus CIO Olaf van den Heuvel van Aegon AM. Welke assets gaan in de tweede helft van 2018 volgens hem outperformen?

Olaf van den Heuvel, hoofd beleggingen van Aegon Asset Management (AAM), kijkt vooruit naar de rest van het jaar. Wat betekent de aanhoudende onzekerheid rond handelsoorlogen, mogelijke rentestijgingen en geopolitieke risico's voor beleggers in de komende maanden?

Niet veel eigenlijk. "Ondanks voortdurende economische en geopolitieke ruis en de bijbehorende volatiliteit hebben markten goed gepresteerd en ik verwacht dat dit zo zal blijven." 

Volatiliteit is volgens Van den Heuvel meestal goed nieuws voor actieve beleggingsbeheerders, omdat zij dan waarde kunnen toevoegen door middel van fundamentele analyse en een goede selectie van waardepapieren. Volatiliteit hoeft economische groei niet in de weg te staan. "Ondanks de volatiliteit laten de meeste economieën een stabiele groei zien."

China is wel kwetsbaar

Er is dit jaar veel dat de markten heeft beroerd, maar lang heeft de onrust nooit geduurd. Van den Heuvel somt op: "Tot nu toe wordt het jaar gekenmerkt door een opeenvolging van ontwikkelingen, waaronder volatiliteitspieken, toename van de LIBOR-spreads, Italiaanse politiek, en valutazwakte op de opkomende markten. Al deze elementen hebben dit jaar op verschillende momenten een belangrijke rol gespeeld. Ze hebben gezorgd voor flinke roering op de markt, terwijl ze een paar dagen later weer vergeten waren."

Vooruitkijkend denkt Van den Heuvel wel te kunnen voorspellen welke gebeurtenissen de rest van het jaar invloed zullen hebben op de markten.

"Handelspolitiek is nu heel belangrijk geworden, en dat zal zo blijven zolang Donald Trump importheffingen op de handel vanuit China wil blijven instellen. De Chinese economie zelf lijkt op dit moment tamelijk kwetsbaar. Mijn grootste punt van zorg dit jaar is hoe duurzaam het Chinese groeimodel is, in combinatie met het mogelijke mislukken van de Brexit-deal."

Daarnaast zullen veranderingen in het monetaire beleid van de Bank of England, de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve ongetwijfeld van invloed zijn op de beurzen. Van den Heuvel is er niet bang voor.

"Want we moeten ons wel goed realiseren dat dit alles plaatsvindt tegen een achtergrond van wereldwijde sterke economische groei. Dit zou ook voor de rest van het jaar een rendementsstijging boven het langetermijngemiddelde mogelijk moeten maken."

Beleggingsvoorkeuren

Volgens Van den Heuvel zijn aandelen nog altijd een relatief goede belegging. "We hebben een lichte voorkeur voor de aandelenmarkten van ontwikkelde landen omdat deze bij een strakker monetair beleid vaak een outperformance laten zien ten opzichte van opkomende markten. Dat is echter een algemeen bekend fenomeen, dus daar spelen de markten op in. Sommige markten die normaal gesproken tot de zwakkere landen behoren (zoals Brazilië) zijn daardoor heel goedkoop geworden."

Ook over de vastrentende markt maakt Van den Heuvel zich geen al te grote zorgen. "De jarenlange trend van steeds lagere rentepercentages loopt waarschijnlijk ten einde, maar voorlopig is er nog geen omslag te zien. Gezien de vergrijzing in veel landen en de bezuinigingsdrang van veel overheden is er steeds grotere behoefte aan veilige beleggingen."

Een markt, die het volgens Van den Heuvel heel goed kan doen, is de oliemarkt. "De olievoorraden slinken snel omdat de economische groei zorgt voor een stijgende vraag. Diverse markten bieden kansen voor een goede positionering op dit gebied, en die grijpen we ook aan."

Deel via: