Duidelijke ETF-keuzes van DWS

In de neutrale modelportefeuille van DWS zijn ETF's op Amerikaanse indices zwaar onderwogen. Dat is geen toeval. "Uit waarderingsoogpunt is de opkomende regio nog steeds de goedkoopste ter wereld en de VS de duurste." Wat zijn de andere voorkeuren?

meer
Bio

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Recente columns
 1. Profiteren van een langer lagere rente
 2. En dat was de dollarstijging
 3. Assetallocatie: De long/short technologieportefeuille van Candriam
 4. Assetallocatie: De portefeuille die tegen een stootje kan
 5. Tien jaar na Lehman Brothers: hoe zeer is de (financiële) wereld veranderd?
Populaire columns

  DWS, het voormalige Deutsche Asset Management, heeft in zijn ETF-­portefeuille­assortiment veel risicoprofielen beschikbaar, maar Oliver Pfeil, hoofd Model Portfolio Advisory van de multi­assetgroep, benadrukt meteen dat hij in zijn modelportefeuille is uitgegaan van een belegger met een gemiddeld risico-rendementsprofiel.

  “Vanuit die gedachte heb ik een gebalanceerde portefeuille van Xtrackers samengesteld; niet te defensief en ook niet te offensief. Omdat steeds meer klanten willen dat portefeuilles bestaan uit ESG-­instrumenten, hebben we deze ook meegenomen in deze portefeuille.”


  Oliver Pfeil van DWS

  De modelportefeuille is samengesteld op basis van rendementsramingen die DWS per individuele assetklasse maakt aan het begin van elk jaar. Na een uitgebreide, kwantitatieve analyse maakt het multi­assetteam binnen DWS vervolgens de tactische keuzes, aldus Pfeil. “Daaruit vloeien allocatie­ideeën voort die we onze professionele klanten aanbieden via efficiënt opgebouwde portefeuilles.”

  Geen eer te behalen

  Met efficiënt bedoelt Pfeil vooral het samenstellen van portefeuilles op een passieve en goedkope manier. “Ons doel hierbij is om geld te alloceren aan activaklassen die vanuit rendementsoogpunt aantrekkelijk zijn en daarvoor gebruikmaken van goedkope instrumenten. Daarom verspillen we geen tijd en geld aan het selecteren van individuele effecten om de markt te verslaan. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat sommige mensen daar zeker toe in staat zijn, maar dat de meerderheid daarin faalt. Bovendien wil het gros van de beleggers er ook niet voor betalen. De Amerikaanse markt is een voorbeeld van een zeer efficiënte markt waar actieve alfa moeilijk te behalen is.”

  "De Amerikaanse markt is een voorbeeld van een zeer efficiënte markt waar actieve alfa moeilijk te behalen is”

  Dat neemt niet weg dat actieve managers in andere activaklassen wél alfa hebben kunnen toevoegen, aldus Pfeil. “Bijvoorbeeld in EM of in de bedrijfsobligatiemarkt. Voor die beleggingscategorieën hebben we onze eigen fund of funds­selectie­expertise om de best passende actieve fondsen voor onze klanten te selecteren.”

  Geografisch gaat Pfeils voorkeur op dit moment uit naar andere regio’s dan de VS. In de MSCI­World Index representeren de VS zo’n 60%. Zouden we dat vertalen naar de in totaal 53% aandelen in zijn portefeuille, dan zou ongeveer 30% in Amerikaanse aandelen belegd moeten zijn. Met slechts 16% is de theoretische onderweging in Amerikaanse aandelen aanzienlijk.

  Pfeil: ”Dat is om fundamentele redenen. We denken dat de VS zijn beste koers al hebben gelopen. Andere regio’s lopen de achterstand in op basis van toenemende bedrijfswinsten en het disagio ten opzichte van de VS.”

  EM is goedkoop

  Hoewel EM-aandelen vanuit hun eigen historie bezien misschien niet goedkoop zijn, handelen ze nog steeds met een korting van ongeveer 20% in verhouding tot aandelen uit ontwikkelde markten. “Uit waarderingsoogpunt is de opkomende regio nog steeds de goedkoopste ter wereld en de VS de duurste.”

  Maar de oplopende Amerikaanse rente en de (recent) stijgende dollar hebben een lichte schaduw over EM geworpen. Bijgevolg stroomt er beleggerskapitaal weg uit opkomende markten. In Pfeils optiek is dat echter niet blijvend van aard. “We denken niet dat de rente te snel, te hoog zal oplopen. Dat zou de Amerikaanse economie te zeer schaden. De Fed zal hier waarschijnlijk rekening mee houden en ervoor zorgen dat de rente geleidelijk toeneemt. Zo krijgen beleggers de kans om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.”

  De dollar ziet Pfeil vanaf het huidige niveau niet veel sterker worden, gezien de DWS-­projectie van 1,15 voor euro­dollar eind maart 2019. Pfeil is ook optimistisch over Japan, waar de hervormingen van de afgelopen jaren tot positieve economische veranderingen hebben geleid.

  Yen mag niet te hard stijgen

  “Japan was vroeger erg inefficiënt, maar Abe’s hervormingen hebben de economie doeltreffender gemaakt en de focus ligt meer op hogere dividenduitkeringen. Dit heeft zich sinds zijn aantreden eind 2012 vertaald in een dalende werkloosheid, gestage economische groei en hogere bedrijfswinsten. De Japanse economie heeft het momentum om die stijgende trend voort te zetten.”

  Alleen de dollar-yen-wisselkoers zou zand in de Japanse motor kunnen gooien. Pfeil houdt dan ook een slag om de arm. “Mocht de yen te hard stijgen, dan zouden dure exporten de economische voortgang kunnen bedreigen. Bovendien is er de historische relatie tussen een stijgende JPY en dalende aandelenkoersen. Aan druk op de beurzen wereldwijd zal ook de Japanse beurs niet ontkomen.”

  Oplopend renteverschil

  Ook bij de obligaties die in de portefeuille zijn opgenomen, onderweegt Pfeil de VS. De relatief geringe allocatie aan zowel dollargedenomineerde bedrijfsobligaties als staatsobligaties wordt voornamelijk verklaard door de eerder genoemde rendementsschattingen van begin dit jaar, legt hij uit.

  “Doordat de rente in de VS hoger oploopt dan in Europa, zal de impact op de Amerikaanse obligatiemarkt ook veel sterker worden gevoeld. Bovendien heb ik deze portefeuille gecreëerd voor een Europese belegger, wat betekent dat de euro-dollarkoers een grote bron van risico is met beleggingen in de VS. Het hedgen van dat risico wordt duurder naarmate het renteverschil tussen de VS en Europa groter wordt.”

  2017 was een zeer succesvol jaar voor beleggers, vooral aan de aandelenkant. Maar in februari dit jaar corrigeerden de beurzen wereldwijd, waarbij ook de volatiliteit sterk toenam. Is dat het begin van het einde van een lange bull run ? Pfeil ziet het eerder als een natuurlijke reactie op het Goudlokje-tijdperk.

  “Voor ons betekent dit niet dat de markten draaien of dat we een bearmarkt ingaan, maar simpelweg dat we van extreem lage volatiliteitsomstandigheden in het Goldilocks-scenario terugkeren naar markten met normale beweeglijkheid. Met de VIX (volatiliteitsindex) rond de vijftien tot twintig in plaats van rond de tien.”

  Verzekering

  Het heeft Pfeil wel voorzichtiger gemaakt. “We zitten nog steeds overwogen in aandelen, maar zijn wel selectiever geworden en proberen meer te diversifiëren.”

  “We zitten nog steeds overwogen in aandelen, maar zijn wel selectiever geworden en proberen meer te diversifiëren”

  Dat doet hij onder meer door infrastructuur als aparte categorie in de portefeuille op te nemen. Infrastructuurclusters als nutsvoorzieningen, transport en energie, bieden essentiële diensten waarop bedrijven en consumenten niet snel bezuinigen, ook niet bij economische tegenslagen. Daardoor is infrastructuur vaak geïsoleerd van markt- en economische omstandigheden.

  “Om dezelfde reden hebben we goud aan de portefeuille toegevoegd via een commodity-ETF. We voorzien geen grote winsten, maar gebruiken het vooral als diversificatiemiddel en hedge om verzekerd te zijn tegen mindere tijden.”

  De ETF-portefeuille van DWS

  Assetklasse ETF Regio Weging

  Aandelen

  Xtrackers ESG MSCI USA UCITS ETF
  VS
  16%
  Aandelen
  Xtrackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF
  Europa
  6%
  Aandelen
  Xtrackers ESG MSCI Europe UCITS ETF
  Europa
  6%
  Aandelen
  Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF – EUR Hedged
  Japan
  7%
  Aandelen
  Xtrackers S&P Global Infrastructure Swap UCITS ETF
  Wereldwijd
  3%
  Aandelen
  Xtrackers DAX Income UCITS ETF
  Duitsland
  3%
  Aandelen
  Xtrackers ESG MSCI Japan UCITS ETF
  Japan
  2%
  Aandelen
  Xtrackers MSCI Emerging Markets UCITS ETF
  Emerging markets
  10%

  Obligaties

  Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF
  Europa
  8%
  Obligaties
  Xtrackers iBoxx EUR Corporate Bond Yield Plus UCITS ETF
  Europa
  3,5%
  Obligaties
  Xtrackers USD Corporate Bond UCITS ETF
  VS
  5,5%
  Obligaties
  Xtrackers USD Corporate Bond UCITS ETF – EUR Hedged
  VS
  1%
  Obligaties
  Xtrackers II Eurozone Government Bond 3-5 UCITS ETF
  Europa
  14%
  Obligaties
  Xtrackers II US Treasuries UCITS ETF
  VS
  4%
  Obligaties
  Xtrackers II USD Emerging Markets Bond UCITS ETF – EUR Hedged
  Emerging markets
  9%
  Commodities
  Xtrackers DB Bloomberg Commodity Optimum Yield Swap UCITS ETF – EUR Hedged
  Wereldwijd
  2%

  Deel via: