Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

"Huidige omgeving bijzonder gunstig voor vastgoedbedrijven"

Vastgoedbedrijven zijn betaalbaar en inflatiebestendig en bezitten bovendien vaak sterk ondergewaardeerde activa. Rick Romano, hoofd vastgoedaandelen wereldwijd bij PGIM Real Estate is reuze positief.

"Beursgenoteerde vastgoedbedrijven hebben in het verleden bescherming tegen inflatie geboden. Als de inflatie meer dan 3-4% bedraagt, zoals het afgelopen jaar, dan presteren deze bedrijven vaak beter dan aandelen en obligaties. De reden hiervoor is simpel: inflatie is vaak structureel geïntegreerd in de activa die vastgoedbedrijven bezitten. Bouwkosten zijn geen uitzondering, wat in het voordeel werkt van degenen die al vastgoed bezitten.

Hotels scoren hoog

Nu het toerisme weer aantrekt, zijn hotels weer aantrekkelijke investeringen. De Chinese vraag groeit na de pandemie, zowel in de vorm van zakelijke als toeristische reizen. Ook Azië en de Verenigde Staten profiteren sterk, net als Japanse hotels.

"Nu het toerisme weer aantrekt, zijn hotels weer aantrekkelijke investeringen"

Het is veel makkelijker om hogere prijzen door te berekenen in kortetermijnverhuur, zoals hotelkamers die voor een paar dagen tot een week worden geboekt of een appartement dat voor een jaar wordt gehuurd, dan in langjarige huurcontracten.

Zorgwoningen in de rebound

De beste beleggingsmogelijkheden zie ik momenteel in begeleid wonen, verpleeghuizen en/of voorzieningen die persoonlijke hulp vereisen, omdat hun bezettingsgraad weer terugkeert naar het hoge niveau van vóór de COVID-19-pandemie. Bovendien is in sommige landen zoals de Verenigde Staten het inkomen (zoals sociale uitkeringen) van de bewoners van deze instellingen gekoppeld aan de inflatie.

Nu de loondruk voor werknemers afneemt, kunnen deze bedrijven een dubbelcijferige winstgroei verwachten door de uitgaven onder controle te houden.

Krachtig herstel in industrieel vastgoed

Verder verwacht ik een fors herstel van industrieel vastgoed, dat in 2022 minder goed presteerde dan de bredere REIT-sector. Huurcontracten lopen door, met huurverhogingen van soms 40% tot 50%.

De vraag naar industrieel vastgoed blijft hoog dankzij de e-commerce-boom. Magazijnen leggen vóór de levering voorraden aan en handelaren breiden hun inventarissen uit vanwege verstoringen in de toeleveringsketen, wat de vraag ook ondersteunt.

"De vraag naar industrieel vastgoed blijft hoog dankzij de e-commerce-boom"

Faciliteiten voor self-storage vormen een veelbelovend segment voor vastgoedbedrijven, vooral in Europa waar beursgenoteerde waarden laag blijven vergeleken met andere particuliere marktwaarden. In de Europese markten voor self-storage zijn de kerncijfers sterk.

Prijskloof biedt historische kansen

Een andere historische trend die de belangstelling voor vastgoedondernemingen aanwakkert, is de brede kloof tussen de waarderingen van vastgoedondernemingen en de intrinsieke waarde van hun vastgoedbezit. De onderwaardering varieert van 15% tot 30%, iets wat in de beleggingsgeschiedenis maar een paar keer is gebeurd.

Deze trend stimuleert fusies en overnames, waarbij veel van deze bedrijven worden overgenomen tegen een premie van 30% ten opzichte van hun aandelenkoers. Daarnaast zijn beleggers van wie de valuta’s ten opzichte van de rest van de wereld in waarde zijn gestegen goed gepositioneerd om een aantal fantastische offshore deals te sluiten."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen