Eerste hulp in moeilijke beurstijden Oplopende inflatie, stijgende rente, recessie-angst en de energiecrisis domineren het economische nieuws en dat is terug te zien in de marktvolatiliteit. Managing director David Agie de Selsaeten van J.P. Morgan Private Bank in Amsterdam, biedt onzekere beleggers troost, hulp en enige zekerheid. 29 september 2022 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs Belegd blijven is essentieel "Sinds 1980 zijn er 51 dagen geweest waarop de S&P 500 in één sessie meer dan 4% daalde. 21 van die dagen vonden plaats tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008/2009, en nog eens 9 in 2020 tijdens de coronacrash. Na elke gebeurtenis herstelde de markt om nieuwe hoogtepunten te bereiken. Als de afgelopen weken het vertrouwen om belegd te blijven, heeft aangetast, denk dan aan de potentiële kosten van het uitstappen uit de markt. Alleen al in de afgelopen 20 jaar behaalde de S&P 500 9,7% op jaarbasis, maar het missen van slechts 10 van de beste dagen van de markt, die meestal plaatsvinden binnen minder dan een maand na de 10 slechtste dagen, zou dat het rendement op jaarbasis hebben verminderd naar 5,5%. De lange termijn telt Kortetermijnrendementen zijn momenteel inderdaad niet geweldig om het zachtjes te zeggen. Dit jaar daalde een 60/40 portefeuille van Amerikaanse aandelen en obligaties met 12,4%. Maar over de afgelopen twee jaar steeg diezelfde portefeuille met 5,8% (2,9% op jaarbasis). Over de afgelopen drie, vijf en tien jaar bedroeg het rendement op jaarbasis respectievelijk 6,2%, 7,3% en 8,4%. Het huidige tijdperk van hoge inflatie en een agressieve verkrappingscyclus van de centrale banken eist zijn tol, maar het langetermijnverleden wijst erop dat gediversifieerde portefeuilles de opwaartse trend op de lange termijn voortzetten. Hoewel de jaarrendementen sinds 1950 sterk uiteenlopen (van +60% tot -41%), heeft een 50/50 mix van aandelen en obligaties in de afgelopen 70 jaar in geen enkele vijfjarige voortschrijdende periode een negatief rendement op jaarbasis behaald. Markten herstellen altijd Nu het beleggerssentiment zich op een historisch dieptepunt bevindt, lijkt het vorige hoogtepunt van de S&P 500 (ca. 4.800 begin januari) een verre herinnering. Maar ook dit zal voorbijgaan. Vanaf de huidige niveaus heeft de markt een rendement van ongeveer 25% nodig om terug te keren naar de vorige hoogtepunten. Zelfs als het drie of vier jaar duurt, zou het benodigde gemiddelde jaarlijkse rendement van respectievelijk 9% of 7% rond de historische normen liggen. Kansen zijn er ook altijd Momenteel is JP Morgan bijvoorbeeld positief over midcaps. De huidige waarderingen van midcaps liggen ruim onder hun langetermijngemiddelden en compenseren beleggers voor een daling van de winstverwachtingen met 25%." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 08:00 Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.