Risicovol goud op recordniveau Ben Carlson neemt de goudprijs onder de loep die de afgelopen eeuw diepe dalen en hoge pieken kende. De toekomst is uiterst onzeker, wat het tot een buitengewoon riskante asset maakt. 12 maart 2024 08:50 • Door IEXProfs Redactie Goud staat met bijna 2200 dollar per ounce dichtbij het hoogste niveau ooit. Het laatste decennium waren de rendementen met gemiddeld 7% per jaar ook lang niet gek. Als je verder terug gaat in de tijd dan blijkt goud zijn eigen wetten te kennen met lange tijden waarin beleggers alleen maar geld verliezen en jaren dat het stijl omhoog gaat. Per saldo heeft goud het sinds 1928 met +4,9% per jaar net iets beter gedaan dan Amerikaanse staatsobligaties en ruim beter dan cash. Aandelen waren baas boven baas met +9,8%. Historie Beursblogger Ben Carlson heeft de historische data nader bekeken en komt tot de conclusie dat goud voor hem geen serieuze optie is vanwege de lange periodes met verliezen, maar hij kan zich voorstellen dat het voor sommige beleggers een interessante aanvulling op de portefeuile is vanwege de diversificatie. Interessant wordt de komende jaren of goud iets van zijn waarde verliest als meer mensen in bitcoin stappen. Goud is een prima inflatiehedge? 1928-1971 De eerste periode die Carlson beschrijft loopt van 1928 tot 1971, het jaar waarin de goudstandaard werd opgeheven. Voor die tijd werd de goudprijs in sterke mate bepaald door centraale banken. De prijs werd daardoor gedrukt en kwam niet verder dan een winst van gemiddeld 1,4% per jaar tot en met 1970. Dat was veel te weinig om de inflatie bij te benen. Zeventiger jaren Daarna ging het echter hard omhoog. Van 1971 tot en met 2023 steeg de goudprijs met gemiddeld 7,9% per jaar, een uitstekend rendement dus, maar ook hier waren weer periodes met diepe dalen en hoge pieken. Zo steeg de prijs van 1971 tot en met 1979 met maar liefst 1300% waarmee het een veel betere belegging was dan aandelen en obligaties. Maar van 1980 tot en met 2023 slaat het beeld om en komt goud niet verder dan 3,2% tegenover 11,7% voor aandelen en 6,5% voor obligaties. De inflatie was over die periode 3,2%. 2000-2023 Binnen die periode waren er echter ook goede fases zoals van 2000 tot en met 2009 (+14%). Van 2000 tot en met 2023 was ook lang niet slecht met +8,5%. Van 2009 tot en met 2023 was het weer wat minder met +6%. Goud verdient een plekje in de portefeuille? Wat de toekomst brengt, is moelijk te voorspellen. Goud is net als bitcoin een asset class zonder dividend of directe inkomsten. Alles hangt af van het marktsentiment. #Gold #Bitcoin ratio keeps falling but still above 2021 low. pic.twitter.com/485EqG1Y9F — Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 11, 2024 De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.
Assetallocatie 13 jan Pictet zet telecom op kopen Pictet AM heeft in januari de modelportefeuille op twee plaatsen gewijzigd. Telecomdiensten gaan van neutraal naar overwogen en vastgoed van onderwogen naar neutraal. Andere sectoren die er in positieve zin uitspringen zijn financials en nutsbedrijven. Regionaal blijven aandelen uit de VS, Zwitserland en emerging markets (exclusief China) favoriet.
Assetallocatie 09 jan Outlook AllianzGI: "Aandelen blijven aantrekkelijk, maar volatiliteit neemt toe" De tweede termijn van Donald Trump komt op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou volgens AllianzGI in 2025 nog groter kunnen worden. AllianzGI blijft in zijn outlook voor 2025 positief over Amerikaanse aandelen, met name uit de techsector. In de obligatiemarkt wordt meer verwacht van Europees papier.
Assetallocatie 07 jan Rabobank is positief over aandelen én obligaties Sterke winstgroei en lagere inflatie maken aandelen en obligaties volgens Rabobank aantrekkelijk. De Chinese beurs zou wel eens positief kunnen verrassen. De grote onzekere factor is, u raadt het al, de aankomende Amerikaanse president.