Minder aandelen, meer rendement Franklin Templeton hecht in zijn beleggingsbeleid veel waarde aan focus. Vijftig aandelen in een fondsportefeuille is meer dan genoeg. Alles daarboven gaat ten koste van het rendement. 19 mei 2022 08:30 • Door IEXProfs Redactie Er wordt vaak gezegd dat aandelenportefeuilles een zo breed mogelijke samenstelling moeten hebben. Want, hoe meer verschillende aandelen er in portefeuille zitten, hoe groter de risicospreiding en hoe groter de kans dat de beurswinnaars er in ieder geval bij zitten. Franklin Templeton ziet dat anders. Volgens de Amerikaanse vermogensbeheerder is het voor actief gemanagde fondsen juist beter om kleine portefeuilles te hebben van maximaal 50 aandelen. Drie redenen Franklin Templeton geeft daar drie redenen voor: Ten eerste is het voor een actief fonds dat in veel verschillende aandelen belegt mathematisch gezien moeilijker de index te verslaan. De twee lijken immers meer op elkaar. Ten tweede kunnen fondsmanagers die zich concentreren op 50 aandelen in plaats van bijvoorbeeld 100 betere analyses uitvoeren, en daarmee ook beter selecteren. Ten derde is het dubieus om te zeggen dat meer aandelen ook altijd een betere spreiding en minder risico betekent. Franklin Templeton geeft het voorbeeld van een fonds dat belegt in zes verschillende oliefondsen en een die zich beperkt tot één of twee favorieten uit die sector. Is de eerste portefeuille nou echt zoveel beter gespreid dan de tweede? Wetenschappelijk onderzoek Daarmee komt Franklin Templeton bij de bewijsvoering. Volgens de vermogensbeheerder zijn er verschillende studies die hebben onderzocht wat er zou zijn gebeurd als fondsmanagers alleen zouden hebben belegd in hun conviction stocks en andere aandelen hadden weggelaten. De rendementen bleken al snel 2,5% tot 4,5% per jaar hoger te liggen. Elke fondsmanager heeft wel zo’n lijstje met aandelen waar hij of zij echt in gelooft. Dat geldt ook voor Franklin Templeton, dat zich bij zijn fondsen altijd eerst op deze club van favorieten richt. Pas in tweede instantie wordt er gekeken of er nog andere aandelen nodig zijn voor een betere spreiding. Veel extra aandelen hoeven dat volgens Franklin Templeton niet te zijn, want er zijn studies waaruit blijkt dat de meerwaarde spreiding vanaf 30 aandelen sterk afneemt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.