Fondsbeleggen met geld-terug-garantie De Britse vermogensbeheerder Orbis heeft een bijzonder kostensysteem bedacht om fondsklanten aan zich te binden. 26 juni 2017 11:00 • Door IEXProfs Redactie In de discussie over het beste kostensysteem voor actieve fondsen (om de passieve kostenstunters het hoofd te bieden), heeft de Britse vermogensbeheerder Orbis iets nieuws bedacht. Orbis komt met iets dat sterk lijkt op een geld-terug-garantie. Orbis gebruikt het eigen Global Equity Fund en het eveneens in januari 2014 gelanceerde UK Equity Fund voor een uniek experiment. Als de index wordt verslagen wordt 50% van de outperformance apart gehouden. Zodra het fonds slechter presteert dan de index wordt de spaarpot aangesproken om beleggers voor de helft van de underperformance te compenseren. Met deze regeling blijven de fondsprestaties in de buurt van de index hangen. Tegenstand Er zitten wel wat addertjes onder het gras. Jaarlijks mag maximaal een derde van de reserves worden aangesproken. De verliescompensatie is gemaximaliseerd op 2,5% en als de spaarpot leeg is worden er vergoedingen ingesteld om het tegoed aan te vullen. Volgens Dan Brocklebank, verantwoordelijk voor de activiteiten van Orbis in het Verenigd Koninkrijk, is het experiment een poging om de kosten van Orbis gelijk te laten lopen met die van de klanten. Klanten enthouasiast? Niet echt. Het fonds stuit op tegenstand. Brocklebank wijt die vooral aan onbekendheid met de nieuwe kostenaanpak. Het zal volgens hem tijd zal kosten om klanten te laten wennen aan het nieuwe model. Maar veel klanten blijken ook een afkeer te hebben van de onzekerheid die inherent is aan deze manier van kosten rekenen. Aandeelhouders van het Global Equity Fund hoeven een lege reservepot nog niet te vrezen. Van begin 2014 tot en met 9 juni bedroeg het rendement van het fonds 66,43%. De benchmark MSCI World leverde in die periode een rendement op van 64,49%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.