label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

“Nieuwe beleggingsproducten maken is nu eenvoudiger"

BNP Paribas Asset Management heeft een meerderheidsbelang genomen in Dynamic Credit Group. Tonko Gast (Dynamic Credit Group) legt uit wat dat betekent voor de groei van hun leningenportefeuilles.

BNP Paribas Asset Management heeft een meerderheidsbelang genomen in Dynamic Credit Group. Deze vermogensbeheerder en kredietverstrekker heeft een beheerd vermogen van negen miljard euro.

De beleggingsdivisie Private Debt & Real Assets (PDRA) van BNP Paribas AM - beheerd vermogen van elf miljard euro, 50 creditspecialisten – groeit zo door.

De vermogensbeheerders van Dynamic Credit Group kunnen gebruik maken van het internationale netwerk van de Franse vermogensbeheerder. Dat is volgens Tonko Gast, oprichter en CEO van Dynamic Credit Group een van de belangrijkste redenen om aansluiting te zoeken bij BNP Paribas AM.

Schulden consolideren

“Onze klanten zijn institutionele beleggers en family offices. Die bedienen we nu met twee soorten producten; beleggingen in hypotheken die we zelf uitgeven en daarnaast ons Diversified Loan Fund. Die hypotheken verkopen we via adviseurs of via ons eigen online platform.”

In het Loan Fund zitten nu zo’n 15.000 kleine leningen met een relatief hoge opbrengst en korte looptijden. Dit zijn leningen die mensen bijvoorbeeld aangaan om bijvoorbeeld hun dure creditcard- en of studieschuld te consolideren, legt Gast uit.

“Wij kopen die leningen van platformen die langere leningen tegen betaalbare rentes aanbieden aan deze mensen. We herfinancieren die mensen dus eigenlijk. De twaalfmaands trading return van deze portefeuille is momenteel zo’n 7%. En dat terwijl de gemiddelde duration van deze leningen maar 1,2 jaar is.”

Verder groeien

Bij Dynamic Credit Group werken 65 mensen, verdeeld over kantoren in Nederland en New York. De groep gaat deel uitmaken van het onderdeel PDRA van BNP Paribas AM, maar zal zelfstandig blijven opereren. Het plan is om de portefeuilles van Dynamic met behulp van de klantenbasis van BNP Paribas AM verder te laten groeien.

“Nieuwe beleggingsproducten maken in private markten is eenvoudiger met een grote assetmanager achter ons.” Maar ook de bestaande producten kunnen worden uitgebouwd.

“Onze leningenportefeuille biedt ruimte om volgend jaar te groeien naar 100.000 leningen.” En hypotheken, daar zijn institutionele beleggers in deze markt zeker in geïnteresseerd, aldus Tonko Gast.

“Het gaat om gedekte leningen met een lange looptijd. Die leveren nu meer op dan andere vastrentende waarden.” Gast en zijn team zijn hebben de hypotheektak uitgebreid met verhuurhypotheken. “Hier in Nederland zijn die nog niet zo heel groot, omdat de vrije huursector nog relatief klein is. Maar hier zit logisch groeipotentieel, en ook wereldwijd.”

Kwaliteit en risico

Gast verwacht dat de beleggingsproducten van Dynamic Credit Groupmet drie tot vier miljard op jaarbasis kunnen groeien, zonder aan kwaliteit in te boeten. Dus zonder genoegen te moeten nemen met minder rendement en meer risico, aldus Gast.

“Wat hypotheken betreft, die markt is vrij overzichtelijk. De regels in Nederland zijn streng en er wordt niet geconcurreerd op voorwaarden. Daardoor is de kans op overcreditering veel kleiner. Door de lage rentestanden is het voor grootbeleggers aantrekkelijk zich op deze markt te begeven. Wij verwachten dus verder te kunnen groeien hiermee en met het wereldwijde Diversified Loan Fund.”

Voor de Diversified Loan Portfolio heeft het internationale team van Gast eigen kredietmodellen gebouwd. “Leningen selecteren we op basis van data. We geven beschikbare leningen een ranking, bijvoorbeeld op het gebied van rendement, maar ook op basis van ESG-criteria. We willen ver weg blijven van te hoge rentes die onze mensen in betalingsproblemen kunnen brengen.”

Nieuwe markten

Met de hypotheken is Dynamic Credit Group vooral lokaal actief, met de leningenportefeuille vooral in de VS. Daar zit allebei dus groei, maar dankzij de samenwerking met BNP Paribas AM zijn er ook nieuwe markten, zoals die in Zuidoost-Azië eenvoudiger toegankelijk.

Gast: “In nieuwe markten kunnen wij profiteren van de kennis en ervaring van onze nieuwe collega’s. Wij vinden Indonesië bijvoorbeeld een interessante markt voor leningen. De middenklasse groeit en lokale verzekeraars en pensioenfondsen zijn op zoek naar manieren om hun vermogen te investeren. Dus daar zijn we ook begonnen met het maken van goede leningen voor beleggers.”

Deel via: