Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Not the AEX, dummy!

Misschien had beleggen in Nederland een minder slechte naam gehad, als we niet naar AEX maar j.u.i.s.t.e. index hadden gekeken.

Dit twitter ik net en krijg meteen een reactie van iemand van AFS:

Nu Ho dit zo zegt: misschien is het juist wel een goed idee dat Royal Dutch Shell en Unilever samen op één dag ex-dividend gaan voor meteen het hele jaar. Dan schrikken beleggers waarschijnlijk zó hard, dat ze voortaan naar de goede index gaan kijken. Wacht even, de goede index?

Simpel, de AEX zoals wij die kennen is een prijsindex, die eigenlijk is bedoeld voor de optiehandel. Beleggers kunnen veel beter naar de AEX herbeleggingsindex kijken. Die geeft de échte opbrengst van beleggen aan - inclusief herbelegd dividend dus. En dat loopt op!

De AEX wordt dit jaar dertig jaar en kijk eens naar het verschil tussen beide indices:

Doordenkertje
Nu ik er zo over nadenk, misschien had beleggen in Nederland wel een minder slechte naam gehad, als we al die tijd naar de juiste index hadden gekeken. De Duitsers doen dat bijvoorbeeld beter: de DAX is ook een herbeleggingsindex. Vandaar dat u die nooit met de AEX mag vergelijken.

Krijgt u nog de gemiddelde rendementen per jaar van mij sinds 1983:

  • AEX: +6,8%
  • AEX Total Return Index: +10,3%

Rest mij nog mijn twee vaste dividendquotes te geven:

  • "The greatest force in the universe is compound interest" (Albert Einstein)
  • "The only thing in life that gives me pleasure, is to see my dividends coming in" (John. D. Rockefeller)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    Online magazine ETF's