De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten.

Yale investeert in cryptofonds

Het beleggingsfonds van Yale University trekt zich niets aan van scepsis over digitale munten en stapt in het nieuwe cryptofonds Paradigma met een startkapitaal van 400 miljoen dollar.

Het investeringsfonds van de Amerikaanse universiteit Yale steekt een deel van zijn 30 miljard dollar (!) aan beheerd vermogen in een nieuw fonds dat zich richt op cryptovaluta en de techniek die erachter steekt: blockchain.

Het fonds draagt de naam Paradigma en wordt geleid door Fred Ehrsam, een van de medeoprichters van Coinbase. Het fonds begint volgens Bloomberg met een startkapitaal van 400 miljoen dollar. Een andere belegger in Pradigma is Sequoia Capital.

Andere beleggers huiverig

De stap van Yale is opmerkelijk omdat veel beleggers momenteel huiverig zijn voor beleggingen in cryptomunten zoals bitcoin. Bij de universiteitsfondsen gaf onlangs 96% aan niet in cryptomunten te beleggen. Rabobank behoort ook tot de sceptici die twijfelen aan een snelle doorbraak.

Georges de Boeck, econoom bij RaboResearch Nederland stelde onlangs het volgende: 

“Ik verwacht dat Bitcoin nooit een vervanger zal zijn van het huidige reguliere financiële stelsel. Dit heeft, los van de technische belemmeringen, te maken met het feit dat Bitcoin tekort schiet als een goed functionerende valuta. Hierdoor wegen de voordelen van de Bitcoin niet op tegen de nadelen.”

Vloedgolf aan innovaties

De opkomst van bitcoin heeft volgens De Boeck wel gezorgd voor een vloedgolf aan innovaties in de financiële sector. Maar de grote doorbraak als betaalmiddel laat nog op zich wachten omdat bitcoin niet voldoet aan de drie functies van geld zijnde: een goed ruilmiddel, het moet dienen als oppotmiddel en het moet een rekeneenheid zijn.

Fondsbeheerder David Swensen van Yale laat zich hier niet door weerhouden. Eerder investeerde hij ook al in Andreessen Horowitz, wat eveneens een 300 miljoen dollar groot cryptofonds in de markt heeft gezet.

Gemiddeld rendement van 11,8%

David Swensen heeft een goede naam in de wereld van de college endowments. De laatste 20 jaar haalde hij een rendement van gemiddeld 11,8% per jaar. Swensen staat bekend om zijn langetermijnvisie.

Veel van zijn investeringen zijn in alternatieve illiquide beleggingen waaronder private equity en hedgefondsen.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie