Topkwartaal voor vermogensbeheerders

Vermogensbeheerders behaalden in het eerste kwartaal van het jaar ijzersterke rendementen. Ook opvallend: actief beheer versloeg passief beheer.

Het beleggingsjaar 2017 is volgens Beleggingsmatch.nl voortvarend van start gegaan. In het eerste kwartaal is er door professionele vermogensbeheerders actief in Nederland al bijna net zoveel nettorendement behaald als in heel 2016.

De rendementen lopen op tot gemiddeld 5,2% voor het zeer offensieve profiel. In een neutraal profiel is in het eerste kwartaal van 2017 een nettorendement van gemiddeld 3,0% behaald. De defensieve profielen hebben een slechter resultaat laten zien. Gemiddeld werd in het zeer defensieve profiel een marginaal positief rendement behaald.

Gemiddeld rendement van vermogensbeheerders in Q1 2017

Rendementen vermogensbheerders Q1 2017

Actief beheer

Over de gehele linie behaalden actieve vermogensbeheerders een hoger rendement in het eerste kwartaal van 2017 dan hun passieve concurrenten. Het grootste verschil zit in het obligatiegedeelte van de portefeuille. Zoewel in het defensieve als neutrale profiel blijft het passieve segment bijna 0,6% achter bij de actieve vermogensbeheerders. In het offensieve profiel blijft het passieve segment 0,1% achter bij de actieve beheerders.

Actief versus passief

Actoef presteert tijdens Q1 beter dan passief

Elk kwartaal ontvangt Beleggingsmatch.nl de rendementsgegevens van 63 vermogensbeheerders, die actief zijn in Nederland. Afhankelijk van de partij gaat het om bruto- of nettorendementen. Voor de berekening van het gemiddelde nettorendement is uitgegaan van de kosten bij een miljoen euro belegd vermogen. Voor een volledige weergave van de rendementen wordt verwezen naar de vergelijking op beleggingsmatch.nl.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Online magazine ETF's