Disruptie bedreigt passief in Azië

Door technologische disruptie kan indexbeleggen in Aziatische aandelen onder grote druk komen te staan.

Door technologische disruptie kan indexbeleggen in Aziatische aandelen onder grote druk komen te staan. Bijna 50% van de MSCI AC Asia ex Japan index is blootgesteld aan sectoren, die serieus bedreigd worden door grote technologische veranderingen, zegt het hoofd Aziatische aandelen van Schroders, Lee King Fuei, tegen CityWire.

“Een ETF-belegger koopt de winnaars van gisteren en niet per se de aandelen die het morgen goed zullen doen,” aldus Fuei die wijst op de grote weging in 1899 van spoorwegen in de destijds grootste index, de US index.

In 1950 was die weging door de opkomst van auto’s en elektriciteit gedaald van 63% naar 4,2%, tegen 0,2% in het jaar 2000. Informatietechnologie daarentegen maakte geen deel uit van de index in 1899 of 1905 maar beslaat nu bijna een kwart van de index.

Volgens Fuei worden de in Azië de sectoren vastgoed, basismaterialen en nutsbedrijven structureel bedreigt door disruptie. Beleggers kunnen zich daarom beter kunnen richten op het deel van MSCI AC Asia ex Japan index dat betere vooruitzichten heeft, zoals de gezondheids-, industrie-, IT- en consumentensector.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie