Pimco waarschuwt voor schuld Azië

Azië steekt zich steeds dieper in de dollarschulden, waarschuwt Pimco.

Azië steekt zich steeds dieper in de dollarschulden, waarschuwt Pimco. De uitgifte van nieuwe obligaties is in het tweede kwartaal van dit jaar met 66% gestegen tot 152 miljard Amerikaanse dollar, vergleken met dezelfde periode vorig jaar volgens gegevens van Bloomberg.

De financieringskosten voor bedrijven bevinden momenteel op het laagste niveau sinds 2007. De gemiddelde nettoschuld van Aziatische bedrijven is opgelopen naar 3,1x de winst voor aftrek van rente en belastingen, tegen 1,9x vijf jaar geleden. Het is voor veel bedrijven lastiger geworden om aan hun verplichtingen te voldoen doordat de regio zwakke groei laat zien.

In de search voor yield zijn veel beleggers uitgeweken naar de Aziatische schuldmarkt. Dat maakt ze kwetsbaar. BNP Paribas waarschuwde afgelopen maand dat beleggers onvoldoende oog hebben voor faillissementsrisico’s van Aziatische bedrijven die schulden zijn aangegaan in dollars.

Aberdeen Asset Management Azië belegt om die reden niet in Chinese obligaties die denomineren in dollars.

“De schulden stijgen in Azië maar niet de groei,” zegt emerging markets portfoliomanager Roland Mieth van Pimco tegen Bloomberg. “We denken niet dat het tempo afneemt waarmee schulden worden aangegaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie