Mixfonds blijft achter bij markt
Multi Asset Funds hebben het afgelopen jaar ondermaats gepresteerd. Cerulli denkt dat beleggers de slechtste fondsen de rug toekeren.
Beleggingsfondsen met een spreiding over een groot aantal beleggingscategorieën zoals grondstoffen, vastgoed, obligaties en aandelen zijn het afgelopen jaar qua prestaties duidelijk achtergebleven bij de markt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Cerulli Associates over de periode juli 2015 tot juli 2016.
Volgens managing director Barbara Wall van Cerulli is een jaar weliswaar geen basis voor een definitief oordeel. Toch gelooft zij dat beleggers ongeduldig beginnen te worden. Cerulli gelooft dat beleggers zich zullen richten op de fondsen die nog wel redelijke resultaten boeken. De multi assetfondsen met de slechtste opbrengst zullen het volgens Wall moeilijk krijgen.
De relatief magere rendementen hebben ook gevolgen voor de management fees. Het lijkt erop dat de fondsen beleggers proberen te compenseren voor de slechte resultaten met lagere vermogensbeheerkosten. Deze zijn volgens het onderzoek van Cerulli de afgelopen twee jaar gedaald met gemiddeld 16 basispunten.
Scepsis
Niet iedereen deelt de scepsis over de multi assetfondsen. Adrian Lawcocks van vermogensbeheerder Architas wijst erop dat 12 maanden een erg korte periode is om een oordeel te vellen. De mixfondsen zijn volgens hem doorgaans erg gevoelig voor volatiliteit op de markt en dat heeft deze categorie fondsen het afgelopen jaar duidelijk opgebroken.
Daar komt nog bij dat door het ruime monetaire beleid van centrale banken vrijwel alle beleggingscategorieën de neiging hebben in dezelfde richting te bewegen. Ook dit was niet in het voordeel van deze fondsen.
Analist Laith Khalaf van vermogensadviseur Hargreaves Lansdown heeft vooral moeite met het op een hoop gooien van alle multi assetfondsen. De verschillen tussen de fondsen zijn volgens hem groot als je bijvoorbeeld kijkt naar de mate waarin ze risico nemen. Het is logisch dat er dan verliezers en winnaars zijn.
Goede resultaten
Zijn favorieten hebben in ieder geval allemaal goede resultaten geboekt in de twaalf maanden tot en met juli 2016. Dat zijn het Troyan Fund (14%), het Newton Real Return Fund (7%) en het Pyrford Global Total Return Fund (7%).