Strijd tussen crowdfunders en durfkapitalisten

Pikken crowdfunders investeringspareltjes in van durfkapitalisten? De strijd is losgebarsten.

Door de opkomst van crowdfunding kunt u snel en eenvoudig investeren in veelbelovende jonge ondernemingen. Professionele durfkapitalisten zijn daar niet altijd blij mee. Zij zijn eigenlijk op zoek naar hetzelfde soort investeringen en vrezen nu dat crowdfunders er met de beste koopjes vandoor gaan.

Kunnen beide werelden naast elkaar bestaan of barst er een strijd los waarbij er altijd een verliezer is? Zes jaar geleden had de wereldwijde crowdfundingmarkt nog een omvang van 880 miljoen dollar.

In de tussentijd is de sector enorm in omvang gegroeid. De Wereldbank verwacht nu dat de markt bijna 90 miljard dollar groot zal zijn tegen 2020.

Vissen in dezelfde vijver

Daarmee wordt de kans steeds groter dat crowdfunders in dezelfde vijver gaan vissen als de zogenoemde venture capital-partijen. De groep crowdfunders en de groep durfkapitalisten is bijna even groot, gemeten in het hoeveelheid kapitaal dat in early stage-ondernemingen (vaak startups die voor het eerst financiering zoeken) wordt gestoken.

Volgens consultancybureau Massolution ging er vanuit crowdfunding vorig jaar 34 miljard dollar naar startups, iets meer dan de 30 miljard dollar dat gemiddeld per jaar door durfkapitalisten in dergelijke bedrijfjes wordt gestopt.

Hoewel beide partijen overeenkomsten vertonen in waar ze naar op zoek zijn, verschillen zij wel in wat zij ondernemingen te bieden hebben. Zo besteden venture capital-partijen doorgaans meer aandacht aan het begeleiden van de ondernemingen waarin ze investeren en voeren ze een uitgebreide due diligence uit voordat ze daadwerkelijk investeren.

Consolidatie

Bij crowdfunding is het proces om een investering te krijgen laagdrempeliger voor de ondernemer, hoewel ook platforms zelf onderzoek doen naar aanleiding van de financieringsaanvraag.

Daarnaast kan een ondernemer meteen zijn product door de crowd laten testen. Vanuit de ondernemer kan de keuze voor crowdfunding of durfkapitaal dus iets uitmaken. Vanuit dat opzicht hoeven beiden elkaar niet in de weg te zitten.

Enkele deskundigen beweren dan ook dat crowdfundingplatformen en durfkapitalisten niet zozeer lijnrecht tegenover elkaar staan, maar dat er juist consolidatie zal plaatsvinden. Steeds vaker komen de werelden van crowdfunding en venture capital zelfs samen.

Toch overheersende partij

Zo gaf de Britse durfkapitalist Downing recent nog een reeks obligaties uit via zijn eigen crowdfundingplatform, terwijl het crowdfundingplatform Syndicate Room een fonds lanceerde dat de investeringen van zogenoemde business angels en durfkapitalisten volgt.

Soortgelijke overlap in de sector komt steeds vaker voor, zo wordt in de Britse zakenkrant Financial Times gesteld. “Er is door startups ook maar een beperkte hoeveelheid kapitaal te halen uit de consumentenmarkt, waardoor consolidatie tussen durfkapitalisten en crowdfunding niet onwaarschijnlijk lijkt,” aldus analist Laith Khalaf van financieel adviesbureau Hargreaves Lansdown in het FT.

Toch denkt Khalaf dat durfkapitalisten vooralsnog aan het langste eind trekken als het gaat om investeren in startups. “Crowdfunding is een relatief nieuw begrip en in tegenstelling tot venture capital-fondsen is het nog onduidelijk hoe de door crowdfunding gefinancierde bedrijven hebben gepresteerd. Daarom denk ik dat venture capital op dit moment de meest overheersende partij is bij het investeren in startups.”


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

    Assetallocatie