Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Het grote lange grafieken blog

Komt dat sien, alle 14 goed! Beste, oudste, langste, mooiste, lelijkste en opmerkelijkste grafieken die er zijn.

 

Service van de zaak, want wat een werk. Het is blijkbaar vandaag ultralange of oude grafiekendag, vandaar. Lukas had er vanochtend al drie in zijn dagelijkse grafiekenpotpourri. Ah, wellicht hierom dat de VS zoveel aversie oproepen in de wereld! #jaloers

 

 

Dit is een gevaarlijke grafiek. Ik herinner me de jaren tachtig nog, toen het een zekerheidje was dat Japan de grootste economie ter wereld zou worden. Nooit meer iets van vernomen. Eerst zien, dan geloven met China.

 

 

Haha, ik copypaste het commentaar van Lukas: When the Roman Empire sneezed, everyone got a cold…

 

 

Ik vul Lukas graag aan. Zelf ben ik dol op lange grafieken. Het zoomt zo lekker uit van de waan de van de dag en laat goed zien hoe markten zich pas echt ontwikkelen door de jáááren heen. Inclusief oorlogen, natuurampen en noem alle ellende en voorspoed maar op die de mens treffen.

Waarschijnlijk kent u deze al, maar vooruit. Gisteren twitterde ik deze nog naar een Amerikaanse obligatiehandelaar, die hem op z'n kantoor ophangt. Wat is ie mooi, de Nederlandse rente en aandelen sinds dit landje begon te ontstaan. Klikken voor orginele pagina én grrróóót! Geldt ook voor de andere grafieken.

 

 

Datzelfde geldt voor deze, die ik te pas en te onpas iedereen die maar wil én niet wil onder zijn neus houd. Ik vind dit de belangrijkste beursgrafiek die er is, maar conclusies trekt u uiteraard zelf.

 

 

We gaan verder. De S&P 500 is er sinds 4 maart 1957. De eerste S&P index met vele minder aandelen was er al in 1923, maar die kan ik niet zo gauw vinden. Professor Robert Shiller heeft die zelfs teruggerekend tot 1870 en zijn collega Jeremy Siegel tot 1802, zie hierboven.

 

 

De Nasdaq Composite dan anno 1971:

 

 

De Dow Jones, maar dan logaritmisch. U ziet het, de twintigste eeuw was heel saai. Gebeurde echt helemaal niks. Ja, in 1929 een akkefietje, maar verder was het stilletjes :-)

 

 

Commodities sinds de pruiken-, of de waarom-eten-ze-dan-geen-koekjes-als-het-brood-te-duur-is-tijd:

 

 

Goud sinds de start van de Honderdjarige Oorlog! Rijk dat iedereen was in die donkere middeleeuwen :-)

 

 

Nou zal ik goldbugs nooit voor gek verklaren, want lieve help: de Fed-balans. Dan moet u weten dat die club ooit in het leven is geroepen om de dollar te bewaken. Werk aan de winkel, zou ik zeggen...

 

 

Dan de uitsmijter nog: de AEX sinds de start in 1983!

 

 

Zoom ik nog even uit met de MSCI Netherlands Index in guldens en euro's én met herbelegd dividend. De arm-rijk discussie in dit land lijkt me hiermee gesloten. Als ik idoot afrond, dan belegt bovenmodaal en spaart benedenmodaal. Moet ik doorgaan?

 

 

Leuk Kampie al die grafieken, denkt u nu, maar wat is de moraal van dit verhaal? Nou, dit?

 

 

OK, Jeroen heeft de allerlangste, meest eentonige, maar wel allerduidelijkste. Voor u vol op het orgel gaat (tegen de centrale banken): modaal anno nu is wel eventjes wat anders dan anno 1900, 1800, 1600, 1400 of whatever. Om van arm maar te zwijgen.

 

 

<p

 

 

Nog een ding dan. Ik belde Shell er een paar jaar geleden voor, maar ze gaf me de data niet, die ze wel bijhoudt. Wat was één aandeel Shell nu waard geweest als het concern al die jaren geen dividend had uitbetaald, maar in eigen aandeel had herbelegd. Net als Berkshire Hathaway. Als u het weet... graag!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    Online magazine ETF's